Online arckereső szoftver

Milkovits Gábor, 2010. augusztus 24. 06:47

A face.com nevű cég hamarosan egy olyan szoftvert fog kiadni, amelynek révén lehetséges lesz egy személy akár összes interneten megjelent képét összegyűjteni.

A program úgy működik, hogy egy mintakép, mondjuk feltöltött vagy beszkennelt fotó, alapján meghatározza az arcon a szemek, az orr, illetve a száj egymáshoz viszonyított elhelyezkedését, hasonlóan a Google Picasához. Csakhogy a face.com alkalmazása ezek után végigböngészi az internetet az illető személy fotói után, és a fejlesztők szerint 90 százalékban helyes találatokat ad ki.

Egy ilyen típusú eszköz persze aggodalommal tölthet el sokakat, akik féltik az interneten tárolt személyes adatok biztonságát. A fejlesztők éppen ezért kihangsúlyozzák, hogy a szoftver nem kémprogram, azaz a felhasználó csak olyan képekhez férhet hozzá a segítségével, amelyeket bonyolultabb keresés után amúgy is megnézhetett volna. A közösségi oldalakon például csak az ismerősök képei, valamint a mindenki számára elérhető fotók között kereshetünk vele, de igaz ez más védett felületekre is. Más kérdés, hogy illetéktelen kezekbe kerülve könnyen előfordulhat, hogy valaki némi átalakítás után visszaél a technológiával, az pedig szinte biztos, hogy a rendőrség vagy az adóhatóság előbb-utóbb alkalmazni fogja.