Nem feltétlenül fogyaszt többet a plazma tévé

Kiss Ádám Zoltán, 2010. szeptember 16. 08:56

Az Energiatakarékossági Díj az E.ON egyedülálló kezdeményezése Magyarországon. Az elismerést az átlagos felhasználási szokások alapján mért legkisebb energiafogyasztású műszaki termékek kapták több kategóriában, a TÜV Rheinland szakértőinek vizsgálata alapján.

Első ízben vehették át az E.ON által alapított Energiatakarékossági Díjat a legkedvezőbb fogyasztású szórakoztató elektronikai és háztartási készülékek gyártói Budapesten. Tíz kategóriában hirdetett eredményt az E.ON az összesen 59 termékkel pályázó készülékgyártók között. A vizsgálat során az E.ON megbízásából a TÜV Rheinland csoporthoz tartozó Magyar Elektrotechnikai Ellenőrző Intézet szakértői a készülékek átlagos felhasználási szokásait modellezték és ennek alapján értékelték azok energiafogyasztását.  Az eredményekből kiderül, hogy a nyertesek készülékekkel a vásárlók is nyernek, méghozzá nem is keveset: az első helyezett mosógéppel 5-6-, a hűtővel 7-8-, a grilles mikrosütővel közel 10-, a porszívóval pedig akár 15 ezer Ft-ot takaríthatnak meg évente.

A plazma vs. LCD tévé vitatémában is érdekes eredményt hozott az E.ON Energiatakarékossági Díja: kiderült ugyanis, hogy a hasonló képernyő méretű plazmatévék az eddigi gyakorlattal szemben már nem fogyasztanak többet, mint az LCD-tévék, sőt a legtakarékosabb plazmatévé normál üzemmódban kevesebbet fogyaszt, mint a legtakarékosabb LCD-televízió. Ezen a területen a díjazottak: kis képernyős (32” / 82 cm)  LCD tévé    Sharp LC-32LE700E, nagy képernyős (40–42” / 101–106 cm) LCD tévé Sharp LC-40LE810E, kis képernyős (42” / 106 cm)     Plazmatévé Panasonic TX-P42C2E. Míg az első két modell átlagos éves fogyasztása 131, illetve 148 kWh, addig a plazmatévé csak 106 kWh-t használ fel működéséhez.

Ismerje meg az idei díjazottakat!