Háború a neten a fájlcserélők és a hivatalos forgalmazók között

Milkovits Gábor, 2010. szeptember 22. 06:41

Miután a lemezkiadók és filmforgalmazók egy indiai céget felbérelve illegálisan átmenetileg megbénították a Pirate Bay torrent-oldalt, a fájlcserélők visszavágtak, és elérhetetlenné tették az amerikai MPAA és RIAA portáljait.

Az amerikai filmforgalmazók (MPIAA) és lemezkiadók (RIAA) szövetségei az ausztrál Sydney Morning Herald beszámolója szerint, megelégelve a fájlcserélők elleni kilátástalan küzdelmet, sajátos taktikát alkalmaztak. Felbérelték ugyanis az Aiplex nevű indiai szoftvercéget arra, hogy nagyarányú DDoS támadásokat hajtson végre a Pirate Bay portálja ellen, megbénítva ezzel az oldal működését. Erre válaszul most a fájlcserélők a hírhedt 4chan internetes fórumon szervezték meg magukat, illetve tették közzé a válaszcsapást. Az anonim közösség az oldalon arra biztatja szimpatizánsait, hogy minél többen vegyenek részt az "Operation payback" („kb. bosszú hadművelet”) nevű akcióban oly módon, hogy letöltik a Low Orbit Ion Cannon nevű DDoS-automata szoftvert, amelyet aztán maguk is bevethetnek a kiadói szövetségek ip-címei ellen.

Az MPIAA és RIAA oldalai a hétvégén többször is elérhetetlenné váltak néhány órára, csakúgy, mint az általuk a Pirate Bay ellen felbérelt Aiplex site-ja. A következő meghirdetetett célpont a brit BPI lemezkiadói szövetség, amelyet hétfőtől vesznek célba a támadók. Hasonló módszerekkel egyre gyakrabban élhetnek majd különféle, az interneten egy ügy mögé spontán szerveződött csoportok: pozitív példa lehet az a csapat, amely nemrég ideiglenesen megbénította az ausztrál kormányzati portálokat, tiltakozásul az országban bevezetni kívánt netes tartalomszűrés ellen.