Nem gyűjtenek több WiFi-adatot a Google Street View autók

Milkovits Gábor, 2010. október 21. 08:25

A Google bejelentette, hogy a világ útjait járó és fényképező Street View autói nem gyűjtenek több adatot a WiFi hálózatokról, ehelyett az Android mobilokról szerzi majd be a cég a szükséges információt.

A hivatalos közlemény szerint az okostelefonos technológia mára odáig fejlődött, hogy a helyszínekhez kapcsolódó szolgáltatásokhoz szükséges WiFi-adatokat magukról a készülékekről is be tudják szerezni. Ezzel persze sok kellemetlenségtől kíméli meg magát a Google, legutóbb például éppen Kanadában tiltották be az autókat. A fő gond ugyanis az, hogy több helyen is felmerült az a gyanú, miszerint a Google szándékosan gyűjt az egyes WiFi-hálózatokon zajló adatforgalomból információkat. A társaság ugyanakkor májusban csak annyit ismert el, hogy a hálózatokat figyelő szoftver „véletlenül” rögzített egyes, a hálózatokon átfutó adatokat.

A Google egyébként már eddig is gyűjtött WiFi-helymeghatározó adatokat magukról a mobilokról, amiket aztán felhasználhat keresőjében és a Google Maps-ben. Ezzel azonban az lehet a gond, hogy ilyesmivel korábban már mások is próbálkoztak, akik, mint például az amerikai Skyhook, beperelhetik a technológia ellopása miatt a Google-t.