Google Earth konkurencia Kínában

Milkovits Gábor, 2010. október 22. 20:03

A kínai állam saját, a Google Earth-höz hasonló hivatalos műholdképes szolgáltatást indított az interneten, amelyen végre rendes felbontásban láthatóak lesznek a kínai városok.

A kínai hatóságok jelentősen behatárolják, hogy kinek adnak engedélyt hasonló szolgáltatásra, illetve, hogy az engedélyt kapott társaságok mit és hogyan mutathatnak meg szoftverükön. Így aztán a legtöbb szolgáltató csak viszonylag rossz minőségű műholdképeket mutat az országról, a kormányzattal egy ideje hadilábon álló Google pedig széleskörű engedély híján szintén kénytelen beérni a szokásosnál jóval gyengébb képekkel. A most indult Map World ezzel szemben 60 cm-es felbontásra képes a nagyvárosokban, míg vidéken 2,5 m-nél nagyobb objektumokat tud megmutatni. A többi országra vonatkozóan a szolgáltatás ennél jóval pontatlanabb.

A Map World azért nem az egyetlen elérhető műholdkép-szolgáltatás lesz Kínáról, mivel a felügyelő hatóság az utóbbi időben mintegy 80 külföldi cégnek adott ki engedélyt hasonló megoldásokhoz, többek között a Nokiának is. Ugyanakkor nyilván az állami szoftver adja majd a legjobb képeket, hiszen ezt közvetlenül ellenőrizhetik a hatóságok és eltávolíthatják belőle a publikum elől elzárni kívánt objektumok képeit. A Map World egyébként egyelőre csak próbaverzióban üzemel és napi 10 millió látogatót tud zökkenőmentesen kiszolgálni.