Új laptopnál olcsóbb az SSD-meghajtós hardvergyorsítás

MTI Sajtóadatbank, 2010. november 10. 13:00

Új laptop vásárlása helyett egyre többen választják a használt számítógépek szilárdtestmeghajtós (SSD) hardvergyorsítását, mert ezek a mozgóalkatrész nélküli adattárolók egyre olcsóbbak lettek.

Az SSD-meghajtókat, avagy a flashmemóriás adattárolókat elsőként az ultrakönnyű hordozható számítógépeknél, a netbookoknál kezdték használni. A hagyományos merevlemezekkel ellentétben az SSD-k ugyanis nem érzékenyek a rázkódásra, vibrációra, illetve a hirtelen mozgásokra, és nagyságrendekkel gyorsabb írási és olvasási sebességgel rendelkeznek.

 Tömeges elterjedésüket eddig a magas árak, valamint az élettartammal kapcsolatos aggodalmak hátráltatták. A hordozható számítógépekben a rázkódás miatt a merevlemezek élettartama is jelentősen csökken, az utazás közben használt gépeknél pedig gyakori, hogy az adathordozó-korong mechanikai sérülése miatt kell merevlemezt cserélni.

 A www.lejatszo.hu adattárolási szakportál szerint a technológia fejlődésével egyre több magyar hobbifelhasználó érdeklődik az SSD-k iránt. A laptopoknál korábban csak a közvetlen hozzáférésű memória (RAM) bővítése jelentette az egyetlen gazdaságos teljesítménynövelési lehetőséget.

 A RAM-ok bővítésének további akadálya, hogy a laptopokban általában csak két memóriamodulnak van hely, a bővítésnél az ezekben található kisebb modulokat szokták nagyobbra cserélni, a régi memóriákat pedig nehezen lehet más eszközben használni.

 Az SSD-meghajtóra való váltással nincs szükség memóriabővítésre, mert az írási és olvasási sebesség növekedésével a rendszer teljesítménye is gyorsul, ráadásul az SSD-k energiafelhasználása is kisebb, így az akkumulátorok üzemideje is megnövekszik.

 A Kingston informatikai vállalat ezeket az előnyöket kihasználva, olyan egységcsomagot is árul, amellyel házilag lehet meghajtót cserélni. A régi merevlemezt pedig egy külső, USB-csatlakozós házba lehet tenni, amely akár biztonsági mentésekre is használható.

 Az amerikai cég szerint a gyártási költségek évi 50 százalékos csökkenésével a 128 gigabájtos meghajtó ára az év végére 150 dollár (30 ezer forint) körül alakul.

 A szilárdtestmeghajtókkal ráadásul nincs szükség gyorsabb processzorokra, így a néhányéves számítógépek teljesítménye is gazdaságosan növelhető. Szakértők szerint ezeket az előnyöket azok a vállalatok is kezdik felismerni, amelyek a gazdasági válság miatt nem tehetik meg, hogy teljes informatikai rendszereket cseréljenek le.