Robottechnikai tanterem a kazincbarcikai Irinyi János Szakközépiskolában

forrás Prim Online, 2010. november 25. 12:15

Komplex vezérléstechnikai és robottechnikai tantermet adtak át a mai napon az Irinyi János Szakközépiskola és Kollégiumban Kazincbarcikán. A tanteremben kiépített moduáris felépítésű mini gyártórendszer segítségével lehetőség nyílik az ipari gyártási folyamatok megismerésére, programozására és gyártásközi elemzésére. A Jabil Magyarország által támogatott laboratóriumban mechatronikai alapismeretekre, magasabb szintű PLC programozói és robotprogramozási ismeretekre tehetnek szert a tanulók.

A mai korszerű termelés és gyártás elképzelhetetlen a gyártófolyamatok automatizálása nélkül, ehhez pedig megfelelő tudással rendelkező szakemberekre van szükség. Az Irinyi János Szakközépiskola és Kollégium legújabb tanterme, a Jabil laboratórium ezen tudás megszerzéséhez szükséges technikai berendezéseket tartalmazza: MPS gyártósor, Mitsubishi robot, intelligens magasraktár, robotszimulációs program, Robotino mobilrobotok. A tanteremben a komplex automatizálás ismeretanyagát sajátíthatják el a tanulók egy új, fejlődőben lévő technika, a mechatronika segítségével. A szakközépiskola több szakma tudásának a bázisa is lehet, a gépipari informatikaitól a mechatronikai, vezérléstechnikai üzemeltetői és karbantartói szakemberképzésen át a robottechnikai szakemberképzésig.

A Jabil mechatronikai laboratórium az Irinyi János Szakközépiskola és Kollégium területén jött létre a Sajó-menti TISZK oktatóbázisaként azzal a céllal, hogy az iparban a korszerű gyártás területén előforduló vezérléstechnikai és automatizálási ismeretek iskolarendszerű oktatásban, illetve felnőttképzésben történő átadására legyen alkalmas. A szakterületet és a szakképesítést a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság (RFKB) a kiemelten támogatott kategóriába sorolta. A tanterem kialakítása a Jabil Magyarország Kft. támogatásával jött létre, mely összeget a vállalat szakképzési hozzájárulásából finanszírozott. A mini gyártósor FESTO gyártmányú ipari elemekből került összeépítésre, a teljes rendszert a magyarországi Festo Kft. Didactic oktatási divíziója telepítette.