SSD - vajon megtérül?

Kiss Ádám Zoltán, 2010. november 27. 09:08

Az idei ősz egyik legmozgalmasabb termékcsoportja az SSD, sokféle technikai előnyét egyre többen engedhetjük meg, hála a csökkenő áraknak és a kisebb kapacitásoknak is. Készült egy alkalmazás, ami oszt-szoroz, hogy kiderüljön, megéri-e cégeknek SSD-be befektetni.

A Kingston SSDNow sorozat első tagjai még az XP és Vista igényeihez mért V sorozat volt. Ez az átlagfelhasználók pénztárcájához és elvárásaihoz készített termékvonal sikeresen alapozta meg az SSD-k piacát. A kisebb fogyasztású, a melegedés mentes működésű, valamint a rázkódásokat és a szélsőséges hőmérsékleteket jól tűrő meghajtó számos olyan területen bizonyított, ahol a szokásos merevlemezek már nem tudtak megfelelni maradéktalanul. A gyors működés pedig egy olyan vonzerő, amire mindannyian vágyunk. A V+ termékvonal a Windows 7 (és Vista) TRIM eljárását kezelve jelentősen megnövelte a meghajtó várható élettartamát és az adatátviteli sebességet. Az SSD-k támogatják a winchestereknél oly hasznos S.M.A.R.T funkciókat, így már szerverekbe és nagyobb megbízhatóságot megkövetelő üzleti környezetbe is nyugodtan beépíthetjük őket. Egy SSD megbízhatósági ideje jelenleg 1 millió óra.

A piaci elvárások a szegmentációt is elindították, az igényesebb üzletfeleknek az M, a szerverek számára pedig az E sorozatoz hívta életre a Kingston. Ezen az őszön pedig tovább finomítva a kínálatot már a netbookokat és a PC világból kilépve olyan eszközöket is célba vettek, amelyek még mindig rákényszerültek a merevlemezes működésre. Az 1,8 inches V180 után most a kis kapacitású S100 széria jelent meg. A Kingston SSDNow S100 már nem az asztali vagy hordozható számítógépekhez készült, bármilyen számítógép alapú megoldás, például játékgépek, zenelejátszók, üzleti terminálok stb. építéséhez használhatjuk, ahol kiaknázhatjuk az SSD-k által nyújtott előnyöket. A rendszerintegrátoroknak készített S100 épp ezért nem nagy kapacitású, csak 8 GB és 16 GB tárterülettel készül, viszont így az ára már megengedi, hogy beépítsük ezekbe a termékekbe is anélkül, hogy a rendszert újra kellene tervezni vagy át kellene építeni.

Vajon érdemes-e a régi HDD-kel szemben a mozgó alkatrészek nélküli, meghibásodás mentes, gyorsabb, hidegebb, hosszabb élettartamú SSD-re áttérni? Számolunk utána:

ROI kalkulátor