Világpremier Budapesten: 3D mozielőzetes szemüveg nélkül

Kiss Ádám Zoltán, 2010. december 6. 18:14

Magyarországon először mutattak be speciális szemüveg nélkül élvezhető 3D mozielőzetest - a 65 colos speciális óriásmonitoron november vége óta futnak az iPONT International 3D-szoftverével módosított trailerek.

A Palace Cinema reklámja, illetve a MegaMind, a Narnia, a Tangled, a Tron 3D-filmelőzetesei futnak azon a speciális, 65 colos 3D monitoron, amit november végén állítottak ki a Palace Westendben. A mozielőzeteseket az iPONT International által fejlesztett 3D-szoftver segítségével alakították át. A Westenden kívül a magyar fejlesztőcég által kihelyezett 3D-óriásmonitorok láthatóak az Allee Center-ben, az Árkádban és a MOM-ban is.

"A 3D-vé konvertált animációk lélegzetelállítók, és ilyet egyelőre csak budapestiek láthatnak az egész világon" - mondta Korcsok Zoltán. Az iPONT International ügyvezetője elmondta: hamarosan lengyelországi mozikban is megjelenik a speciális szemüveg nélküli 3D-óriásmonitor. A több szakmai díjat (Innovációs TechShow Nagydíj, InnoMax) elnyerő iPONT világszerte - Európában, Észak-Afrikában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Törökországban, Oroszországban és az Egyesült Arab Emirátusban - terjeszkedik egyedülálló alkalmazásával.

A vállalatmenedzsment szoftverekre specializálódott iPONT 2003-ban alakult tipikus "garázscégként", és 2007 óta foglalkozik háromdimenziós képalkotással. A hazai tulajdonú vállalat jelenleg 40 alkalmazottal fejleszti a világon egyedülálló 3D-szoftverét. Az alkalmazás a német partnervállalat által fejlesztett képernyővel együtt olyan három dimenziós képet képes alkotni, amely - eltérően a nagy elektronikai gyártók hasonló termékeitől - 3D-szemüveg nélkül is térhatású élményt biztosít, melyet egyszerre többen is nézhetnek (multiview). Az iPONT 2009-ben 430 millió forint költségvetésű hardverfejlesztési projektet indított, amelyhez uniós forrásokból mintegy 270 milliós támogatást nyert el. A társaság jelenleg 3-5 millió eurós kockázatitőke-bevonás, és cégforma-átalakítás előtt áll.