A vártnál jobb eredményeket közölt a Google

MTI Sajtóadatbank, 2011. január 24. 08:32

A világvezető internetes kereső- és tartalomszolgáltató nyeresége 2,54 milliárd dollár - részvényenként 7,81 dollár - volt a tavalyi év utolsó negyedik negyedévében, szemben az egy évvel korábbi 1,97 milliárd dolláros - részvényenként 6,13 dolláros - eredménnyel.

 A rendkívüli tételeket leszámítva a Google részvényenként 8,75 dolláros adózott eredményt ért el az egy évvel korábbi 6,79 dollárral szemben.
Az amerikai nagyvállalat negyedik negyedéves bevétele 8,44 milliárd dollárt tett ki, 26 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Nettó bevétele - amely már nem tartalmazza a partnerweboldalaknak kifizetett jutalékokat - 6,37 milliárd dollár volt, 29 százalékkal több mint egy évvel korábban.

 A Thomson Reuters által megkérdezett elemzők részvényenként 8,09 dolláros eredményt vártak, 6,06 milliárd dolláros nettó bevétel mellett.
 A bruttó nyereség 63,9 százalékról 65,1 százalékra növekedett.
 A közelmúltban a Google 4,6 százalékkal 24.400-ra növelte a teljes munkaidőben dolgozó munkatársai létszámát.
 A Google részvényei a csütörtöki tőzsdezárást követő elektronikus kereskedésben 2,6 százalékkal 643,08 dollárra növekedtek.

 A gyorsjelentés közzétételével egy időben jelentették be, hogy április 4-től Larry Page, a Google társalapítója veszi át a vezérigazgatói tisztséget Eric Schmidtől, Sergey Brin, a társaság másik társalapítója pedig a stratégiai projektekért és az új termékek kifejlesztéséért lesz felelős. Schmidt a társaság elnökeként dolgozik tovább, és segíti tanácsadóként Page és Brin munkáját.

 A menedzsment összetételének megváltoztatása része annak a tervnek, amelynek értelmében "áramvonalasítják" a döntéshozatalt, egyértelműbben meghatározzák a választóvonalakat a kötelezettségek és felelősségek terén.
 Az 55 éves Schmidt 2001 óta töltötte be a vezérigazgatói tisztséget. A választás azért esett akkor rá, mert a Google befektetői túl fiatalnak találták a két társalapítót, érettebb vezetőt kerestek. Brin és Page egyaránt 37 éves, mindketten 1973-ban születtek.