SAP-érdeklődés az intelligens áramhálózatok terjedése iránt

forrás Prim Online, 2011. január 26. 21:38

A digitális és kommunikációs technológiák átható alkalmazása segít, hogy az Európai Unió elérje 2020-ra kitűzött célját az energiahatékonyság, az alacsonyabb szén-dioxid kibocsátás, és a nagyobb energiabiztonság terén- elemzi az SAP új tanulmánya, melyet Brüsszelben hozott nyilvánosságra a szoftvercég.

Az eseményen számos érdekelt fél -Európai Bizottság, fogyasztók, megújuló energiával foglalkozó vállalatok, IT cégek, közműszolgáltatók- vett rész, köztük Günter Oettinger, az Unió energiaügyi biztosa is. A tanulmány bemutatását követően a felek elemezték az intelligens energia hálózatok (smart grid) kialakításának lehetőségeit, akadályait, az egységes keretrendszertől az üzleti modelleken át az egyéni befektetések szükségességéig.

Az okos hálózat állásokat teremt


Az SAP tanulmánya többek között rámutat, hogy miért fontos Európa számára az energetikai hálózatok átalakítása, hol tart most az intelligens hálózatok fejlődése, valamint ajánlásokat fogalmaz meg a gyors, és további lépések érdekében. A white paper idézi az Európai Bizottság becslését, mely szerint az alacsony szén-dioxid kibocsátású energiával foglalkozó szektorok 1,4 millió állást teremtettek eddig az EU-ban, és ennek duplázódása várható, ha Európa megteszi a szükséges befektetési döntéseket.

„Az SAP elkötelezett, hogy vezető szereppel bírjon a fejlesztés, az ICT eszközök-és technológiák terén, annak érdekében, hogy az okos hálózatok vízióját valósággá váltsa. A fontos szereplőkkel való kiterjedt, közös munka egyedi pozícióba helyez bennünket, hogy megállapítsuk Európa fejlődését az intelligens hálózatok terén, és javaslatokat tegyünk le a folyamat felgyorsítása céljából. A hagyományos energetikai hálózatok okos hálózattá való fejlesztéséből nemcsak az áramot vásárlók, és az iparági szereplők, hanem a gazdaság és társadalom is profitál.”- mondta Klaus Heimann, az SAP alelnöke.

Fontos az energiaszektor


A szoftvercég 1989 óta kínál iparágspecifikus megoldásokat az energiaszektor számára. Több mint 1600 közműcég a világ 70 országában használja az SAP® for Utilities-t. A cég tavaly „az év intelligens hálózat integrátora” címet érdemelte ki. Az SAP komoly fejlesztési és kutatási munkát végez az energiahálózatok és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások szegmensében. Csak Európában hat nemzetközi és öt nemzeti kutatási projektben vesz részt a vállalat.