Nő az igény a gép-gép közötti kommunikációs szolgáltatásokra

MTI Sajtóadatbank, 2011. március 7. 11:13

A magyar piacon napjainkban 500-600 ezer gép-gép közötti kommunikációt lehetővé tevő jelzőkészüléket használnak aktívan, ugyanakkor a becslések szerint tizenöt éven belül 30-40 millió M2M kapcsolat jöhet létre, de az igények akár a 70-100 milliót is elérhetik.

Az M2M, azaz machine to machine kommunikációval foglalkozó MOHAnet Mobilsystems Zrt. szerint az ágazat a gazdasági válság miatt került előtérbe, mivel ezek a megoldások nagy segítséget nyújtanak abban, hogy a vállalati erőforrás-gazdálkodást átláthatóvá és ellenőrizhetővé tegyék a cégek.

A MOHAnet GPRS (General Packet Radio Service) technológián alapuló távfelügyeleti, logisztikai és telemetriás rendszereit a felhasználók saját igényeiknek megfelelően használhatják, amiket jól lehet alkalmazni például a vagyon- és tűzvédelem, a segélyhívás, a személyellenőrzés, továbbá a gépjármű-felügyelet területén.

A MOHAnet tavaly 350 millió forint bevételt és 61 millió forint adózás előtti eredményt ért el. A 35 dolgozót foglalkoztató cég közlése szerint 2009-ben az adózás előtti eredmény 8 millió forint volt, míg a bevétel 250 millió forintot tett ki.

A cég úgy ítéli meg, hogy az M2M szektor nagy potenciállal rendelkezik: az előrejelzések szerint 2050-re nagyjából 70 milliárd M2M kapcsolat kialakítását várják a szakértők Európa-szerte. Ennek eddig csak az 1 százaléka valósult meg.

A cég szolgáltatásait mintegy 15 ezer felhasználó veszi igénybe, akiknek a MOHAnet közel 20.000 készüléket értékesített az elmúlt években viszonteladói hálózatán keresztül.