A Barcelónában bemutatott 4 gombos virtuális billentyűzet alkalmazása a navigációs rendszereknél

Vértes Judit, 2011. március 25. 22:34

A navigációs eszközök egyik nagy problémája, hogy használatuk közben a sofőr nem tudja figyelni az utat. A Snapkeys által kifejlesztett - mindössze 4 láthatatlan gombra épülő billentyűzetével - azonban nem csak a Bibliát lehet két újjal begépelni,  hanem alkalmazható az autókban is, ahol anélkül lehetne beírni az utcanevet, hogy tekintetünket levennénk az útról.

A Snapkeys 4 gombos virtuális billentyűzetén - ahogy arról a Prim Online a barcelónai Mobile World Congressről szóló februári tudósításainak egyikében beszámolt - a betűk formájuk szerint vannak csoportosítva a tablet két oldalán, a képernyő többi része szabadon marad a behépelt szöveg megjelenítéséhez. A szoftver a betűkombinációkból következtet arra, hogy az adott gombon található betűk közül melyikre gondolhattunk. A 4 gombos virtuális billentyűzet használata akár egy óra alatt megtanulható. (Ha valaki kíváncsi, hogy miképp megy a gépelés a nem látható négy billentyűn, az nézze meg a témával kapcsolatos videóhírünket!)

A Snapkeys szeretne társulni olyan eszközfejlesztő céggel, akivel egy új technológiát dolgoznának ki. A 4 gombos billentyűzet négy gombja beépíthető lenne az autó kormánykerekébe két oldalra, a begépelt szöveg a szélvédő felső sarkában jelenne meg. Így kiküszöbölhető lenne, hogy a navigációs rendszer beállításához a sofőr levegye a szemét az útról, arra azért vigyázni kell, hogy a figyelem továbbra is megoszlik, ezért még mindig az a legjobb megoldás, ha indulás előtt végezzük el a fontosabb beállításokat a navigációs rendszeren.