Symantec: 33%-kal csökkent a levélszemét a Rustock feszámolása óta

Vértes judit, 2011. március 31. 09:11

A Rustock botnet sikeres leállítása óta 33%-kal csökkent a spam mennyisége világszerte a Symantec márciusi elemzése szerint.

Az elmúlt év végén a Rustock botnet hálózat naponta 44 milliárd spam üzenetet küldött ki, amely meghaladta az összes levélszemétnek a 47%-át. Az év elején ez csökkent, de még ezekben a hónapokban is több mint 13 milliárd e-mailt postázott naponta.
A Microsoft szakembereinek néhány héttel ezelőtt sikerült leállítani a hálózat központi szervereit. (http://hirek.prim.hu/cikk/81263/) A következő héten a levélszemét 52 milliárdról 33 milliárdra esett vissza.
A botneteket fertőzött számítógépek, azaz a számítógépes szakzsargonban csak zombiként emlegetett gépek milliói alkotják. A zombi kifejezés abból ered, hogy egy otthoni, iskolai vagy vállalati számítógép úgy is tagja lehet a botnetnek, hogy a gép tulajdonosa nem is tud róla.
A Rustock felszámolása után a Bagle lett a legaktívabb spam küldő botnet, több mint 8 milliárd napi levélforgalommal, de jelentős a Festi és Cutwail hálózat is.
Paul Wood, a MessageLabs Intelligence elemzője elmondta, hogy a botnet hálózatok sajnos a cyberbűnözés egyik destruktív forrása. A botnetek a hamis üzeneteken kívül megtámadhatják a szolgáltatást, illegális weboldalakat hozhatnak létre, a fertőzött zombi gépekről adatokat tölthetnek le.