Adatátviteli fejlesztést hajt végre az Invitel Szegeden

MTI Sajtóadatbank, 2011. április 20. 08:18

Magyarország egyik legmodernebb adatátviteli hálózatát építi ki Szegeden az Invitel távközlési cég több lépcsőben, a mintegy 100 millió forintos fejlesztés első fázisa már lezárult, s egy tömbházas lakóövezetben mintegy 1.100 lakásban, közel 3.500 ember számára hozzáférhető az extra gyors internet és az internetes tv-szolgáltatás (IPTV).

Fejes Tibor, az Invitel lakossági ügyfélportfólió-menedzsment igazgatója kedden Szegeden sajtótájékoztatón elmondta: Magyarországon még csak néhány olyan város van, ahol a rendkívül nagy kapacitással rendelkező optikai szálakat közvetlenül az otthonokba is bevezetik. Az Invitel ezen szeretne változtatni, a többi között Szegeden. Amennyiben a bevezetés sikeres lesz, a fejlesztéseket újabb területekre terjeszti ki a szolgáltató: a Tisza-parti városban már két újabb területet vettek be a fejlesztési projektbe, és további négyet vizsgálnak.

 A korszerűsítés földalatti kábelezéssel valósul meg, az Invitel saját felépítményi hálózatát használva.

 A megvalósított FTTx-technológia lényege, hogy az optikai kábeleket közvetlenül az otthonokig húzzák ki vagy rendkívül közel az otthonokhoz. Az optikai kábelen keresztül internet, IPTV és telefonszolgáltatás egyaránt igénybe vehető. A fel- és letöltési sebesség azonos sávszélességű.

 Napjainkban több technológia - ADSL, kábelnet és Ethernet-alapú hálózatok - használ üvegszálat az adatforgalom lebonyolításához, de ezek még nem érik el közvetlenül az ügyfeleket. Mivel a felhasználói igények eddig is rohamosan nőttek, és megjelentek olyan új szolgáltatások, mint az IPTV, a video-on-demand, vagy akár a Youtube és annak HD változata, a fejlesztések iránya az, hogy minél közelebb vigyék az előfizetőhöz az üvegszálas szakasz végét - fejtette ki a szakember.

 Az Invitel a beruházással 15-20 évre előre gondolkodik, időtálló megoldást akart találni - tette hozzá Fejes Tibor. Szeged mellett zajlik a korszerűsítés Budapesten, Vácon, Gödöllőn és Veszprémben is.