A méhek nem szeretik a telefon zümmögését

Vértes Judit, 2011. május 16. 11:31

Egy nemrégiben végzett tudományos kutatás kimutatta, hogy a méheket erősen zavarja a közelükben használt mobiltelefon. A méhek pusztulásának talán ez is lehet az egyik oka.

A svájci Központi Technológiai Intézet kutatói észrevették, hogy a méhek hangokkal történő komunikációja megváltozott, ha a kaptárukba egy aktív állapotban lévő mobiltelefont tettek. Az eredmény nyugtalanító volt.

A méhek olyan hangot adtak ki, mint egy kimerült kolónia, és a zavar még 12 órával a kisérlet után is érezhető volt. A mágneses tér, amit a mobiltelefon kibocsájt, hosszabb idő alatt akár a kolónia felbomlásához, a méhek halálához is vezethet.

Természetesen az emberek többsége nem hagyja a mobilját a kaptárban, és azt még nem lehet tudni, milyen hatással van a méhekre a telefon, ha nem a közvetlen közelükben használják. Természetesen nem lehet teljesen a mobiltelefonokra fogni a méhek pusztulását, a klímaváltozás valamint a gazdálkodási szokások megváltozása éppúgy árthat a rovaroknak, mint a készülékek által generált mágneses tér.