Elektronikus italkóstolót fejlesztett ki egy egyetem Spanyolországban. A készüléket - amely elektronikus érzékelők révén működik bonyolult matematikai szoftverrel - sommelier-robotnak becézik, a barcelonai egyetem tudósainak köszönhető. Egy valódi italpincér tudásától még messze van, mivel csupán egyetlen italcsalád tagjait képes megítélni, a cava nevű spanyol habzóborét, más néven katalán pezsgőét.
A műnyelv különbséget tud tenni a cavák szárazsága, avagy édessége alapján, teljesen elfogulatlanul és objektíve képes meghatározni az ital cukorfokát. A gép részt vehet a gyártás folyamatában minőségellenőrként.
Kifejlesztői igyekeznek szélesíteni a kóstolómasina ízlelésrepertoárját, hogy minél több italfajtánál lehessen használni, de azt elismerik, hogy egy gép sohasem fogja kiváltani az embert borkóstolásban - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.
Franciaországban jóval érzékenyebb borkóstolót fejlesztettek ki már évekkel ezelőtt. A "bororr" nemcsak azt képes pontosan meghatározni, hogy egy adott borhoz hol termett a szőlő, hanem még azt is, hogy a nedű melyik hordóban érlelődött.
Japánban is alkottak bordetektort, méghozzá "fényes" sikerrel. Az a készülék nem kóstolással vagy szaglással dolgozik, hanem annak elemzésével, hogy mennyire nyeli el az adott bor az infravörös fényt. A módszerrel meg tudják határozni a bor fajtáját és azt is, hogy pontosan milyen szőlőfajtákból készült.