Az „Év információbiztonsági diplomadolgozata”

forrás Prim Online, 2011. szeptember 27. 14:06

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület kihirdette az „Év információbiztonsági diplomadolgozata” pályázat nyertesét. Az idén már hatodik alkalommal kiírt pályázattal az Egyesület célja, hogy támogassa azokat a fiatal információbiztonsággal foglalkozó egyetemi hallgatókat, akik diplomadolgozatukat az információbiztonság témakörében írják. 2011-ben Besenyei Tamás – a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatója - nyerte el a megtisztelő címet.

Az „Év információbiztonsági diplomadolgozata” cím nyilvános pályázatként lett meghirdetve, amelyen a magyarországi felsőoktatási intézmények hallgatói indulhattak. Az értékelést követően az Egyesület bíráló bizottsága egyhangúan ítélte oda Besenyei Tamásnak díjat „A webes tartalmakban alkalmazható szteganográfiai módszerek vizsgálata” című dolgozatáért.

A nyertes dolgozatban az interneten tárolt személyes adatok (e-mail, közösségi oldalak) védelmére mutat megoldást. „Az ilyen oldalak általános felhasználási feltételei tartalmazzák a felhasználói adatok védelmét és bizalmas kezelését, de érdemes a minket fenyegető visszaélésekkel szemben magunknak is védekezni.” olvashatjuk a diploma rövid kivonatában. Besenyei Tamás a StegoWeb nevű alkalmazást mutatja be, amely URL rövidítő szolgáltatásokat használ az információ rejtéséhez.

A rendezvényen a díjazott bemutatta pályázatát, majd válaszolt a szakmai közönség kérdéseire. Az erkölcsi elismeréssel és pénzjutalommal járó díjat az Egyesület elnöke, Gasparetz András és Pintér Sándor adták át szeptember 21.-én, az Egyesület XLVII. Információvédelem menedzselése szakmai fórumán. Idén is, immár harmadik alkalommal a nyertes az utazási utalvány mellett a Herendi Porcelánmanufaktúra „bölcs bagoly” porcelánfiguráját is átvehette Pintér Sándortól, a Herendi Porcelánmanufaktúra IT osztályvezetőjétől.

A fórumon elhangzott Bruszik László a HP IT biztonsági tanácsadójának, Jakab Péter, az MKB Bank ügyvezető igazgatójának színvonalas prezentációja, valamint Szabolcs András és Cseh Zsolt a MagiCom Kft szakembereinek előadása.