Mennyi számítógép kell egy Csízmás Kandúrhoz?

forrás Prim Online, 2011. november 3. 14:03

A címbeli kérdésre egy - korántsem teljességre törekvő - válasz: több, mint kétszáz. Konkrétabban: a DreamWorks Animation több, mint 200 nagyteljesítményű HP Z800 munkaállomás segítségével hajtotta végre a december 1-étől Magyarországon is látható "Csizmás, a Kandúr" című film kivételesen aprólékos és kreatív feladatait, de - mint majd az alábbi hírből is kiderül - a háttérben sok más informatikai eszközt is igénybe vett. A film minden részletét a munkaállomásokon tervezték meg – a hetvenkedő kandúr alakjától kezdve az olyan digitális effektekig, mint a tornádó erejének vagy a felhők játékának megjelenítése.

A 2001-ben indult együttműködés részeként a DreamWorks a HP konvergens infrastruktúráját alkalmazza komplex animációi alaptechnológiájaként, aktívan formálva ezzel a digitális filmkészítés jövőjét. A DreamWorks Animation az asztali munkaállomásoktól kezdve a hálózati termékeken át a felhőből nyújtott digitális renderelési erőforrásokig, a HP több termékét is igénybe veszi filmjei életre keltéséhez.

 

A HP technológiája fontos szerepet játszott a DreamWorks számos alkotásának elkészítésében. Közéjük tartozik pl. a „Shrek” sorozat, az „Így neveld a sárkányodat,” a „Kung Fu Panda” és a „Kung Fu Panda 2.”

 

A "Csizmás, a Kandúr" készítése során öt egyesült államokbeli és indiai renderfarmba szervezett HP ProLiant BL460 pengetechnológia biztosította a gyártás különböző fázisaihoz szükséges számítási csúcsteljesítményt. A pengeszerverek 117 terabájtnyi adatot kezeltek és több mint 60 millió órán keresztül végeztek renderelési feladatokat.

 

A DreamWorks a HP hálózati termékeit is felhasználta, így például a HP 12508 és 5800 sorozatú switcheket, a HP Networking Intelligent Management Centert, valamint a stúdió skálázható 10G WAN/LAN környezetének hálózatfelügyeletét egyszerűsítő és a hálózati teljesítményt fokozó HP Intelligent Resilient Framework megoldását is. A DreamWorks HP X9000 IBRIX hálózati tárolója skálázható kapacitásával rugalmasan igazodik a filmgyártás fejlett igényeihez, ugyanakkor a jövőbeni növekedéssel is képes lépést tartani.

 

A film megalkotásához szükséges óriási adattömeget a DreamWorks a HP felhőszolgáltatásai segítségével kezelte, melynek köszönhetően megtakarította a fizikai adatközpont-bővítés több millió dolláros költségét. A 63 millió órás renderelési időráfordításból mintegy nyolcmillió órányi feladatot hajtottak végre a HP felhőszolgáltatásaival. Ez tette ki a stúdió teljes felhőkapacitás-igényének 45 százalékát.

 

A filmgyártás folyamatában a HP DreamColor technológiájával állították elő a kreatív csapat vizuális fejlesztési feladataihoz szükséges színes nyomatokat. A HP nyomtatóiban alkalmazott HP DreamColor technológia mellett a partnerek szintén közösen fejlesztették ki a több milliárd szín megjelenítésére képes HP DreamColor monitort, amely az eddig elérhető LCD kijelzők teljesítményét felülmúlva támogatja a művészeket az egységesen kiváló minőség, színmélység és színgazdagság elérésében.