Behúzatja a féket a kínai cenzúra - Célkeresztben a szórakoztatás és a mikroblogok (2. rész)

MTI Sajtóadatbank, 2011. november 17. 09:05

Tény, hogy a kormány könnyedén leállíthatná a mikroblogokat. 2009-ben, az etnikai zavargások idején Hszincsiangban tíz hónapon át elérhetetlenné tették a teljes internetet a hivatali tisztségviselők. A mikroblogok növekvő népszerűsége azonban nagyon valószínűtlenné teszi mindezt: a felhasználók száma egyetlen év leforgása alatt a négyszeresére nőtt.

    A kínai politikatudományi és jogi egyetem dékánja szerint az állam vezetői elfogadták, hogy szükség van a kifejezés ilyen formáira." A mikroblogok esetében azonban amiatt aggódnak, hogy ennek a biztonsági szelepnek a megnyitása akár robbanást is előidézhet" - tette hozzá.
    Bizonyos változások már most is nyilvánvalóak. A belső ellenőrzés mellett, amely figyeli a tiltott témákkal kapcsolatos hozzászólásokat, a szolgáltatás üzemeltetőinek az elmúlt hónapokban a "pletykaelhárító" ügyosztályokkal is meggyűlt a bajuk: ezeken a helyeken olyan szerkesztők dolgoznak, akik törlik az általuk valótlannak ítélt információkat a hírfolyamból.
    A vezető tisztségviselők közül a pekingi párttitkár is nyilvános látogatást tett a mikroblog-szolgáltató cégeknél - népszerű mikrobloggerek társaságában -, és a társadalmi rend, illetve a megfelelő ideológia megőrzésének szükségességére szólított fel, nyíltan arra utalva, hogy a szolgáltatók léte attól függ, hajlandóak-e az együttműködésre.
    A televíziós korlátozások jóval homályosabbak. A szabályok látszólag az általános programot sugárzó kínai központi televízióra, a CCTV-1-re vonatkoznak. Egy hivatalos lap, az angol nyelvű Global Times úgy foglalt állást, hogy azok nem érintik a művészetekre és szórakoztatásra szakosodott CCTV-3-at.

A műsor leállításának indoka "a sugárzási idő túllépése"


    Az iparág szereplői közül sokan már értelmezték a rendeletet: szerintük az intézkedések azt a célt szolgálják, hogy a CCTV nagyobb támogatást élvezzen a szórakoztató műsorokat készítő - kiugróan sikeres - műholdas adásokkal szemben.
    Tavaly a hivatalos tisztségviselők azt "kérték" egy népszerű társkereső show gyártóitól, hogy vegyék le a programról a műsort, egy népszerű tehetségkutató műsor pedig "a sugárzási idő túllépése" miatt nem kerülhetett adásba.
    Iparági megfigyelők úgy látják, hogy a show más okok miatt sérthette a hatalom érdekeit, így például azért, mert a kedvenc tehetségek továbbjutását elősegíteni hivatott sms-szavazás a választások lebonyolítására emlékeztetett. A Super Girl címen futó széria leállítását komoly figyelmeztetésnek szánták az egész televíziós ipar számára, ezzel is előkészítve a terepet az új szabályozásnak.
    Az amerikai lap idézte egy Pekingben élő amerikai üzleti tanácsadó és médiaipari elemző, Bill Bishop DigiCha című blogját, amely szerint az új szabályozások Kínában az internet felé terelik a szórakoztató tartalmakat kereső televíziónézőket. "Másrészt viszont az is lehetséges, hogy a hivatalok az online videotartalmak korlátozására is készülnek" - jegyezte meg Bishop.