A Fujitsu új analóg-digitális átalakítója megfelezi a lapkaméretet és az energiafogyasztást

forrás Prim Online, 2012. június 28. 10:48

A Fujitsu új analóg-digitális átalakítójának (ADC) mérete és energiafogyasztása is csupán fele a hagyományos átalakítókénak. A hagyományos ADC úgy működik, hogy a külső analóg bemeneti jel feszültségszintjét egy belsőleg generált referenciaszinttel összehasonlítva digitális értékké alakítja az analóg jelet. A referenciaszintek megváltoztatásához kapcsolókra van szükség, ám a félvezetőgyártás folyamattechnológiai fejlesztései megnehezítik a nagy sebességű kapcsolást.

Erre a problémára reagálva a Fujitsu Laboratories teljesen új áramköri kialakítást tervezett olyan digitális vezérlő-technikával, amely egyáltalán nem igényli kapcsoló használatát vagy referenciafeszültség generálását.

Az új terv alapján elkészített, új ADC 6 bites felbontást és 1 GS/s sebességet kínál – a teljesítménykategóriában egyedülállóan kicsi – 0,04 mm2 lapkafelületen, 9,9 W energiafogyasztás mellett. A többcsatornás, időben átlapolt működéssel1 nagy sebesség és többször tíz GS/s-os teljesítmény érhető el, ami komoly teljesítményjavulást eredményez a megoldást hasznosító rendszernél.

A technológia részletes bemutatására a 2012-es nemzetközi VSLI-DAT (VLSI Design, Automation & Test) szimpóziumon került sor április 23-án, Tajvanon.