Minden okostelefonra elérhetővé teszi térképszolgáltatását a Nokia

MTI Sajtóadatbank, 2012. november 15. 08:18

A Nokia konkurens okostelefon-gyártók számára is elérhetővé teszi mobil térképalkalmazását, amit "Here" márkanév alatt küld versenybe a piacvezető szerep megszerzéséért - írja a Handelsblatt online kiadása.

Az új Here térképalkalmazást a Nokia vezérigazgatója, Stephen Elop mutatta be szerdán San Franciscóban. Az alkalmazás Android és iOS operációs rendszereken is fut. A Nokia egyúttal bejelentette a háromdimenziós utcaképek előállítására szakosodott amerikai Earthmine vállalat akvizícióját is. A Nokia térképszolgáltatásának alapkövét 2007-ben fektette le a Navteq térképészeti vállalat nyolcmilliárd dolláros megvásárlásával.
 

A mobiltelefonkészülék-gyártásban egykor piacvezető, az okostelefon üzletágban pedig a Gartner piackutató vállalat legfrissebb adatai szerint rangsorban a hetedik Nokia térképalkalmazásával nemcsak közvetlen konkurenciát kíván támasztani a Google térképszolgáltatásának, de piacvezető rangra tör a digitális térkép technológiában.


 

A Nokia amellett, hogy más mobil operációs rendszereken is futtathatóvá teszi saját térképszolgáltatását, fejlesztési eszközöket is rendelkezésre bocsát vállalatoknak annak érdekében, hogy térképszolgáltatására épülő alkalmazásokat állítsanak elő.
 

A Nokia szoros együttműködést folytat a Microsofttal: a  Microsoft "Bing Maps" térképszolgáltatása a Nokia technológiájára támaszkodik, a Nokia pedig a Microsoft Phone mobil operációs rendszerére helyezte át okostelefon-fejlesztési stratégiáját.
 

A Nokia támogatást nyújt a nyílt forráskódú Mozilla projektnek is saját Firefox OS okostelefon operációs rendszere kifejlesztéséhez. Ennek keretében készül a Here térképszolgáltatás Firefox OS operációs rendszeren futó verziója is.