A világ leggyorsabb 4G LTE okostelefonja a Huawei-től

forrás: Prím Online, 2013. február 25. 10:21

A Huawei a barcelonai Mobile World Congress (MWC) keretében mutatta be a világ leggyorsabb okostelefonját, a Huawei Ascend P2 készüléket. Az 1,5 GHz-es, négymagos processzorral rendelkező okostelefon negyedik kategóriás LTE eszköz, amely akár 150 Mbit/s letöltési sebességre is képes. A 4,7 colos IPS HD kijelző második generációs Corning Gorilla Glass technológiával készült, és szinte teljes szélességében kitölti az előlapot.  Az Ascend P-sorozat formatervének irányát követve a mindössze 8,4 mm vékony készülék fekete és fehér színekben lesz elérhető.

A készüléken Android 4.1 operációs rendszer és a Huawei saját fejlesztésű felhasználói felülete, az Emotion UI 1.5 található. A 2420 mAh kapacitású akkumulátorral és 1,5 GHz-es, négymagos processzorral rendelkező okostelefon számára a HD filmek letöltése mindössze pár percet, az online videók, honlapok, zeneszámok vagy e-könyvek betöltése pedig másodperceket vesz igénybe. A Huawei „swift sharing” technológiája más gyártók készülékeihez viszonyítva kétszer-háromszor nagyobb fel- és letöltési sebességet tesz lehetővé Wi-Fi környezetben. Az NFC modul* révén az Ascend P2 elektronikus fizetéshez, illetve e-jegyként is használható. Az egyedülálló Quick Power Control (QPC) és Automated Discontinuous Reception (ADRX) technológiának köszönhetően a készülék energiafogyasztása 30 százalékkal, töltési ideje pedig 25 százalékkal kevesebb, mint más  okostelefonok esetében.


A 8,4 mm vékony Ascend P2 lekerekített kontúrjaival és letisztult formatervével egy végtelen víztükör képét idézi. A „magic touch” funkciónak köszönhetően a képernyő érzékenysége jelentősen megnövekedett, így akár kesztyűben is használható. A „smart reading” funkció pedig lehetővé teszi, hogy a felhasználók egy böngészőablakon belül maradva szótárazzanak ki szavakat vagy keressenek a Wikipedia szócikkek között. A képernyő fényereje automatikusan igazodik a külső környezethez, így bármilyen fényviszony között jól látható marad.

A Huawei Ascend P2 13 megapixeles HDR BSI hátoldali kamerával, illetve 1,3 megapixeles előlapi kamerával rendelkezik. A készülék oldalán egy külön gomb szolgál a kamera kezelésére: az első gombnyomás aktiválja a kamerát, a második pedig elkészíti a felvételt. A Huawei kifinomult fényképezési algoritmusával még kedvezőtlen fényviszonyok között is készíthetők nagyfelbontású képek, az automatikus korrekciók pedig szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy az Ascend P2 profi fényképezőgépek által készített felvételekkel vetekedő fotókat készítsen.

A Huawei Emotion UI felhasználói felület könnyen használható és testre szabható. A UniHome funkció összeköti a kezdőképernyőket a főmenüvel, míg a Huawei szabadalmazás alatt álló Me Widget alkalmazása egyetlen, igény szerint testre szabható widgetben egyesíti az összes fontos információt és funkciót.  Az Emotion UI ezen felül rendelkezik egy előre telepített optimalizáló alkalmazással is. Ennek feladatai közé tartozik az adatforgalom nyomon követése, a feketelista és blokkolás, a nem használt programok bezárása és a gyorsítótár ürítése, valamint vírusvédelmi, energia-megtakarítási és adatvédelmi funkciók. 

Az Ascend P2 várhatóan 2013 második negyedévétől lesz elérhető világszerte.