A legújabb és legokosabb – Asha 501

Czipperer Dia, 2013. május 9. 16:05

A mai napon a sajtó képviselői rendhagyó helyen – az állatkertben – ismerkedhettek meg közelebbről is az Asha család legújabb tagjával. Az Asha 501 jelentősen eltér elődjeitől, nemcsak okosabb, de teljesen más alapokon is fut.

Fővárosi Állat- és Növénykert: a helyszín egyáltalán nem véletlen, hiszen itt született nemrégiben több mint negyven év után az első kiselefánt, akit Asha névre kereszteltek. Vagyis a kis jószág a Nokia egyik termékcsaládjáról kapta a nevét. A vállalat természetesen nem csak nevet adott a csöppségnek, platinafokozatú örökbefogadója is.

 

 

A kis Asha február 14-én született

 

Ehhez remek apropóként szolgált egy új „jövevény” bemutatása, méghozzá az Asha család legújabb tagját, az 501-et ismerhettük meg közelebbről, amelyet ma mutatták be hivatalosan világszerte.

 

 

Ami elsőre kicsit furcsának tűnt, hogy a sorban tizenhetedikként piacra lépő telefon társaitól eltérően már kimondottan okosnak számít, és a jól megszokott S40 alap helyett az Asha saját fejlesztésű operációs rendszere fut rajta.

 

 Közelebbről is lecsekkoltuk a készüléket

 

 

Az új rendszer a Nokia szervereihez kapcsolódva megfelelő formátumra lekicsinyíti a különféle weboldalakat, valamint új felületek is megjelennek a böngészőben. A swipe funkció itt is elérhető lesz, valamint egy új, fastlane-re keresztelt újdonság is, amely kicsit a historyhoz hasonlítható. Láthatjuk az előzményeket, mikor milyen tevékenységet folytattunk a telefonon, és ezeket innen el is indíthatjuk (pl. Facebook). 

 

A Nokia Store is megújul, lesznek majd kifejezetten Ashára optimalizált alkalmazások is, ám ezekről még konkrétumokat nem lehet tudni, hiszen a készülék egyelőre csak megmutatta magát. Hát, nem kicsit villantott, hiszen az Asha megszokott featurephone imidzséhez képest az 501-es az okostelefonok szintjére emelkedett. Bár nem a felsőbb kategóriák képviselője, hanem a megfizethető okosok táborát erősíti.

 

 

A készüléket először Indiában forgalmazzák 99 dolláros kezdőáron. Hat színben lesz kapható (kék, piros, citromsárga, zöld, fehér, fekete) cserélhető polikarbonát hátlappal. Bár, azt érdemes megjegyezni, hogy a hátlap alján található kis gomb eredeti színű marad (ez fixen rögzített), így mindig lehet tudni, milyen volt eredetileg a készülék. Nyáron válik elérhetővé több piacon is. Hazánkban még kicsit várni kell rá, de addigra az Asha operációs rendszer már magyarul is elérhető lesz.

 

További jellemzők: