A Mozilla fejlesztői hétvégén főszerepben a Firefox OS mobilplatform

forrás: Prím Online, 2013. június 11. 14:43

Az okostelefon dinamikusan bővülő piacán a Mozilla Firefox operációs rendszerével szállt versenybe. A web alapú mobilkörnyezet számos új lehetőséget kínál a fejlesztők és a felhasználók számára egyaránt. A hazai Mozilla rajongók közössége most fejlesztői hétvégét szervez, amelyen a technikai eszközökkel és két profi Firefox fejlesztő szakmai előadásával nyújt segítséget a Telenor.

Az egész napos, hétvégi rendezvényen a résztvevők szakavatott mentorok segítségével sajátíthatják el a webalkalmazások fejlesztésének, hibakeresésének alapjait és az újdonságok publikálását a Firefox Marketplace alkalmazás-piactéren . A Telenor jóvoltából az elkészült applikációkat fejlesztőik valódi Firefox operációs rendszerrel szerelt okostelefonokon is kipróbálhatják, bemutathatják a helyszínen.

Haladó alkalmazás- és webfejlesztők az új alkalmazások fejlesztésének fontos lépéseivel ismerkedhetnek meg, illetve megtudhatják, miként használhatják a WebAPI-kat, hogyan portolhatják meglévő weboldalaikat az új platformra, és milyen módon kerülhetnek fel az alkalmazások – akár előtelepítve – is a Firefox OS-t futtató telefonokra. A Telenor Appfejlesztői Partnerprogram és a Mozilla együttműködésének köszönhetően a közeljövőben várható a Firefox platformot célzó fejlesztői verseny is, sőt, az első megmérettetésre már a Mozilla Hétvégén is lehet jelentkezni.

A Mozilla Hétvége rendezvény résztvevői találkozhatnak az elkötelezett hazai Mozilla közösség tagjaival, akikkel lehetőség nyílik megbeszélni a felmerülő kérdéseket, akár az esti közös sörözés során is.

A sikeres Mozilla Hétvége sorozatkövetkező állomása, annak lesz hasznos, aki szeretné:

·         Elsajátítani a webalkalmazások készítését

·         Meglévő mobil weboldalait Firefox OS alkalmazásokká alakítani

·         Megismerni a WebAPI-kon keresztül elérhető komponenseket

·         Megtudni, hogyan kerülhet fel a telefonra az elkészült webalkalmazás (akár a szolgáltató által) előtelepítve

·         Megtudni, hogyan lehet publikálni elkészült webalkalmazásait a Firefox Marketplace (vagy egyéb) alkalmazás-piactéren

·         Hogy elsőként lépjen be egy most induló mobiltelefon-platformra, és kihasználni ennek előnyeit

·         Hogy a helyi tartalmat kínáló weboldala, szolgáltatása még nagyobb figyelmet kapjon

·         Egy jó hangulatú „hackelős” napon részt venni

·         Megismerni a hazai közösséget

·         Részletesen megismerni a most induló Firefox OS alkalmazásfejlesztői verseny részleteit

A Telenor és a Mozilla stratégiai megállapodása értelmében hamarosan Magyarországon is elérhetővé válnak a Firefox alapú okostelefonok. A készülékek nemcsak a fejlesztői közösséget és a piac növekedését ösztönzik majd, de hozzájárulhatnak a szélesebb körű okostelefon használathoz is. Az első Firefox-mobilokat a Telenor hazánk mellett Szerbiában és Montenegróban dobja piacra 2013-második felében.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött!
Regisztráció: http://mh2013ketto.eventbrite.com/
Dátum: 2013. június 16, szombat.
Helyszín: LIA Iskola, 1012 Budapest, Kosciuszko Tádé utca 3. (megközelíthető a Déli pályaudvartól, térkép)
Az előadások egy része angol nyelven hallható.