Az "isteni részecske" közelében - Nyílt napokat tart a CERN szeptemberben

MTI Sajtóadatbank, 2013. július 15. 14:58

Nyílt napokat tart az Európai Nukleáris Kutató Szervezet, a CERN szeptemberben: a kétnapos program alatt a Genfbe látogatók közelről megismerhetik a nemzetközi tudományos központ felfedezéseit és kísérleteit, valamint azokat a lenyűgöző szerkezeteket, amelyek a felfedezésekhez, többek közt az "isteni részecskeként" emlegetett Higgs-bozon megismeréséhez vezetnek.

Az Our Universe is Yours (A mi világunk a tiétek) címmel megrendezendő nyílt napokat szeptember 28-án és 29-én tartják. A látogatóknak reggel 9-től este 8-ig lesz alkalmuk találkozni a CERN kutatóival, mérnökeivel és technikusaival, bebarangolhatják a világ legnagyobb részecskefizikai kutatóközpontjának laboratóriumait, kísérleteit és részecskegyorsítóit - olvasható a CERN honlapján.
 

Hozzávetőleg 40 látogatópontot alakítanak ki, a fénypontok között lesz várhatóan, hogy a vendégek kísérletekben vehetnek részt az "antianyag-gyárban" - a CERN egyetlen részecskelassítójában -, az óriási mágneseknek otthont adó hangárokban és más helyszíneken. Az érdeklődők lejuthatnak a föld alá, a világ legnagyobb - 27 kilométeres - részecskegyorsítójába, a nagy hadronütköztetőbe (LHC) is, valamint felkereshetik annak kísérleteit, a CMS-t, az ATLAS-t, az ALICE-t és az LHCb-t.
 

A CERN-ben igen ritkán, általában ötévente tartanak nyílt napokat. A mostanira többek közt azért kerülhet sor, mert az LHC fejlesztés miatt két évig áll, és - nagyobb energián - csak 2015-ben indul újra. Amikor üzemel, az LHC-ben még a világűrnél is hidegebb van 1,9 fokkal - ez is szükséges ahhoz, hogy a mágnesek szupravezetőként működjenek -, a részecskék ütközésekor viszont 1000 milliószor nagyobb a hőmérséklet, mint a Nap belsejében. A protonnyalábok egy másodperc alatt 11 ezerszer "utazzák körbe" a 27 kilométeres gyűrűt, vagyis a fénysebesség 99,9999991 százalékával száguldanak.
 

Mivel a föld alatti látogatások szigorúan korlátozottak, az érdeklődők elektronikus rendszeren keresztül igényelhetnek jegyeket augusztus második felében. Egy személy négy jegyet foglalhat, a belépők meghatározott napra és meghatározott idősávra lesznek érvényesek.
 

A szervezők hozzávetőleg százezer látogatóra számítanak a nyílt napokon. A belépés az összes programra ingyenes.