Aki sokat dolgozik kevesebb ideig él?

forrás: Prím Online, 2013. augusztus 22. 15:25

Egy cikk foglalkozott azzal, hogy egy fiatal banki gyakornok három napon át napi 21 órát dolgozott. Egyesek szerint ez volt az egyik ok, ami a halálához vezetett. De mégis hogyan történhet meg egy ilyen eset? Hány óra a napi megengedett munkaidő? Erről kérdezték Dr. Kocsis Ildikót, A Dr. kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda vezető ügyvédjét.

 

Azt, hogy egy adott munkahelyen mennyi időt kell munkával töltenünk a munkaszerződésünk határozza meg. Azonban ehhez bizonyos kereteket ad a Munka Törvénykönyve.

 

Mikor kell megállapodni a munkaidőben?

 

A munkaviszony létrejöttekor meg kell egyezni a munkaidőben is. Ezt célszerű már a munkaszerződésben is rögzíteni. Ha ez esetleg elmaradt, lehet pótolni, hiszen legkésőbb a munkaviszony létrejöttét követő 15 napon belül a munkáltató egy írásos tájékoztatót is köteles átadni, amiben a munkaidőre vonatkozó szabályoknak is szerepelnie kell.

 

De mi is pontosan a munkaidő?

 

A munkaidő nem más, mint a munkavégzés kezdetétől annak befejezéséig tartó idő, valamint a munkavégzéshez kapcsolódó előkészítő és befejező tevékenységhez szükséges idő. Az előkészítő és befejező tevékenység minden olyan feladat ellátását jelenti, amelyet a munkavállaló a munkaköréhez kapcsolódóan, szokás szerint és rendszeresen, külön utasítás nélkül köteles elvégezni- mondta Dr. Kocsis Ildikó.

 

Vagyis, ha például egy üzlet délelőtt 10 órától délután 18 óráig tart nyitva, akkor az eladó munkaideje nem 10-től 18-ig tart. A munkaidejébe ugyanis bele kell számítani azt az időt, ami szükséges az üzlet kinyitásához, illetve a záróra utáni aznapi teendők elvégzéséhez.

 

Nem számít munkaidőnek a munkaközi szünet, így például az ebédidő, illetve a munkahelyre történő utazás időtartama sem.

 

Mennyi lehet a napi munkaidő?

 

Fő szabály szerint az általános teljes napi munkaidő nyolc óra. Ez a felek megállapodása alapján legfeljebb napi tizenkét órára emelhető abban az esetben, ha a munkavállaló készenléti jellegű munkakört lát el, vagy a munkáltató, illetve a tulajdonos hozzátartozója.

 

Az általános napi munkaidőnél rövidebb munkaidőben is megállapodhat a munkáltató és a munkavállaló. Ilyen lehet például a napi 6, vagy 4 órás munkaidő, amit részmunkaidőnek nevezünk.

 

Milyen lehet a napi munkaidő beosztás?

 

A munkaidő beosztás szabályait a munkáltató állapítja meg. Ennek során figyelemmel kell lennie az egészséges és biztonságos munkavégzésre, valamint a munka jellegére. A munkaidőt heti öt napra, általános munkarend esetén hétfőtől péntekig kell beosztani.

 

Kötelező-e munka közben szünetet biztosítani?

 

A törvény kötelezővé teszi, hogy a munkavállaló részére legalább 20 perc munkaközi szünetet biztosítsanak, ha a napi munkaideje a 6 órát meghaladja, de 9 óránál nem dolgozik többet. A munkaközi szünet fő szabály szerint nem része a munkaidőnek. Lehet azonban olyan megállapodást kötni, hogy a munkaközi szünet is beleszámítson a munkaidőbe. A munkaközi szünetet a munkavégzés megszakításával kell kiadni.