Agyhullámai alapján ismeri fel az autó biztonsági rendszere a sofőrt

MTI Sajtóadatbank, 2013. szeptember 11. 08:11

Agyhullámai alapján ismeri fel a sofőrt az az új biztonsági rendszer, amelyet autólopás ellen fejlesztettek ki japán kutatók. A jelszó, a szem szivárványhártyája vagy az ujjlenyomat "leolvasása" egyszeri azonosítást jelent, ha épületbe vagy weboldalra kívánják beléptetni a látogatót. Az autókat azonban menet közben is el lehet rabolni, ezért szükséges a sofőr azonosságának folyamatos megfigyelése.

A japán Tottori Egyetem Nakanisi Iszao villamosmérnök vezette kutatócsoportja olyan rendszert fejlesztett ki, amely pénzt vagy nagy értéket szállító, illetve tömegközlekedési járművek vezetőinek agyi elektromos hullámait méri. A sofőr olyan szerkezetet visel a fején, amelynek érzékelői folyamatosan mérik a sofőr agyhullámait (eletroenkefalogram, EEG). Ha nem a várt hullámokat érzékeli a műszer, akkor biztonságosan megállítja az autót - tudósít a LiveScience tudományos-ismeretterjesztő portál az International Journal of Biometrics című szaklap következő számában megjelenő tanulmányról.
 

Az EEG-hullámokat a sofőr előre rögzített agyi jeleihez hasonlítja a készülék. Ezeket előzetesen átlagos, normális körülmények között, nyitott szemmel végzett vezetés közben vették fel. A hullámokat a bűnöző nem tudja hamisítani, mivel a az agyban, akaratlanul keletkeznek - hangsúlyozták a kutatók.

 

A rendszer arra is alkalmas, hogy felismerje, ha a sofőr alkoholt vagy drogot fogyasztott, mivel ilyenkor agya eltérő hullámokat bocsát ki.

 

Kulcsszavak: tudomány autószolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09