Hazánkban csökkenhet először a betegeket érő ionizálósugárzás

Czipperer Dia, 2013. szeptember 11. 15:19

Az ionsugárzás mértéke, amely a betegeket éri a képalkotó eljárások során, kényes kérdés. Nehéz megtalálni az arany középutat, legalábbis eddig. A DoseWatch rendszere, melyet a magyar betegek élvezhetnek először, orvosolhatja a problémát.

Hogy miért ingoványos talaj a sugárzás mértéke? Azért, mert képalkotó eljárások során a hatékonyság szempontjából egyáltalán nem mindegy, milyen dózissal dolgoznak az orvosok. Nagyobb adaggal jobb minőség érhető el, ám az egyensúly megtalálása a dózis és a képminőség között nem könnyű.

 

A GE Healthcare DoseWatch rendszere már elérhető a magyar betegek számára. Ez figyeli és ellenőrzi a dózisszinteket, ezzel csökkenti a sugárzás mértékét, valamint a hibák lehetőségét is csökkenti, hiszen nem az asszisztenseknek kell manuálisan feljegyezni a dózisszinteket. Hazánkban jelenleg a kijelölt Euromedic Diagnosztikai Központokban érhető el ez a technológia.

 

 

A sugárterhelés kérdése széles körben vitatott téma. Sok tudós gondolja úgy, hogy nem csak a nagy dózis jár kockázattal, és növeli a rák kialakulását, kis mennyiség esetén is fennáll némi veszély.

 

Természetesen, ahogy a GE Healthcare közleményében is olvashatjuk, a kockázatok mértékét mindig annak fényében érdemes mérlegelni, hogy „milyen információs értékkel bír az orvosi képalkotás a klinikai diagnózisok és kezelések tekintetében, illetve abban a vonatkozásban is, hogy milyen előnyöket jelent a betegnek azáltal, hogy választási lehetőségeket ad számára egészsége hosszú távú megőrzésére. Nem szabad továbbá figyelmen kívül hagyni a beteg klinikai diagnózissal való elégedettségének mértékét sem”.

 

Berzsenyi Ágnes, a GE Healthcare egyik vezetője elmondta: „A DoseWatch arra az elvre épül, hogy az orvosok által hozott döntéseknek a lehető legpontosabb adatokon kell alapulniuk. Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy az egészségügyi szakemberek a dozimetriai adatok nyomon követése és archiválása révén idővel egyre optimálisabbá tegyék a vizsgálatokhoz szükséges dózisértéket .  Az adatokat felhasználva a beteggondozás is hatékonyabbá tehető az intézmény dóziskövetési szokásaiban vagy rendszerében bevezethető változtatások meghatározása révén.” 

 

 

A megoldás már most olyannyira sikeresnek bizonyul, hogy a jövőben az Euromedic minden Európában működő CT-berendezését – ebből összesen 84 darab van – fel kívánja szerelni a GE DoseWatch rendszerével.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05