IBM NeXtScale, egyenesen a laborból

forrás: Prím Online, 2013. szeptember 12. 09:40

Az IBM bemutatta új, rugalmas számítástechnikai platformját, a NeXtScale SystemTM rendszert, amely háromszor annyi magot tartalmaz, mint a jelenlegi, 1U magas, rackszekrénybe szerelhető kiszolgálók. A technológia ideális megoldást jelenthet a leggyorsabban növekvő munkaterhelések kiszolgálására, mint a műszaki számítások, a közösségi média, az elemzési feladatok  és a felhőalapú megoldások.

A munkaterhelések növekedése és az új szolgáltatási modellek terjedése egyre nagyobb terhet ró az adatközpontokra. A vállalatok olyan technológiákat keresnek, amelyek nemcsak megfelelnek ezeknek az elvárásoknak, de mellette nagy teljesítményt és alacsony energiafogyasztást is biztosítanak a hatékonyság fokozása és a költségek leszorítása érdekében. Az IBM x86-alapú portfóliójának legújabb tagját, a NeXtScale-t azzal a céllal tervezték, hogy a fent említett alkalmazásokat egy szuperszámítógép hatékonyságával futtassa bármely adatközpontban olyan egyszerű, rugalmas és nyílt architektúrával, amely támogatja a számítási, a tárterület- és a grafikus gyorsítókkal való bővítést.

 



Az új technológia, ha kell, 84 darab x86-alapú rendszert és 2016 processzormagot képes egyesíteni egyetlen szabványos, EIA 19 hüvelykes rackszekrényben, így bármely adatközpontba könnyedén integrálható. Összetevői, például az I/O kártyák és a rackszekrény felső részébe szerelhető hálózati kapcsolók megfelelnek az iparági szabványoknak, így a választás szabadságát és rendkívül egyszerű adoptálhatóságot kínál. Az IBM erős szoftverportfólióval támogatja a NeXtScale-t: a rendszeren nagy teljesítményű ütemezési, felügyeleti és optimalizálási eszközök – General Parallel File System, GPFS Storage Server, xCAT, Platform Computing – futnak.

 

A NeXtScale egyetlen, nyílt szabványokra épülő architektúra, amely könnyedén integrálható a cégek adatközpontjaiba, illeszkedve meglévő x86-os eszközeihez és gyakorlatához. A rendszer minimális helyigény mellett maximális számítási teljesítményt nyújt. „A NeXtScale átviteli sebessége és teljesítménye kiemelkedő, HPC, felhőalapú, rácsalapú és felügyelt üzemeltetett munkaterhelések kezelésére különösen alkalmas.” – mondja Kevin Rozynek, az IBM NASA-hoz dedikált szakértője. – „Az új rendszer széles mozgásteret ad az ügyfeleknek a konfigurálás és a különböző összetevők kiválasztása során – ezáltal olyan platform, amely bármilyen feladatot el tud végezni.”



A NeXtScale a következő rendszerek fejlesztésénél jelenthet ideális megoldást:


- hatékonyságot, sűrűséget, nagyfokú méretezhetőséget igénylő nagy adatközpontok;
- nyilvános, magán és hibrid felhőalapú infrastruktúrák;
- adatelemzési alkalmazások: például ügyfélkapcsolat-kezelés, üzemeltetés-optimalizálás, kockázatkezelés, pénzügyi irányítás vagy új üzleti modellek bevezetése;
- internetes alkalmazások: például online játékok vagy videó streaming;
- nagy felbontású képalkotás az egészségügyi alkalmazásoktól a kőolaj- és földgázfeltárási műveletekig;
- részlegszintű felhasználás, ahol egy kisméretű megoldás is növelheti az előrejelzések, a mérnöki elemzések, a tervezés és a modellezés sebességét.

 

Az IBM ma mutatta be x3650 M4 HD rendszerét is, amely a 3650-es sorozatú rendszer továbbfejlesztett változata. Kategóriájában elsőként 12 GB-os RAID-del és 60 százalékkal több lemezmeghajtóval alakították ki a nagyobb sűrűségű tárhely és magasabb I/O teljesítmény érdekében. A technológia ideális megoldás a nagy mennyiségű adatok vagy a kritikus fontosságú munkaterhelések kezelésére szolgáló alkalmazások számára.

 

A két új termék a kétprocesszoros rendszerek teljes System x kiszolgáló-portfóliójának átfogó megújulását jelzi, beleértve a System x rackszekrényeket és tornyokat, valamint a Flex System, az iDataPlex és a BladeCenter megoldásokat. Ezek az ajánlatok az új Intel Xeon processzorok E5-2600 v2 termékcsaládjára épülnek majd, és akár 45 százalékos teljesítménynövekedés is elérhető lesz velük.

 

További technikai részletek


A NeXtScale támogatja a leggyorsabb iparági x86-os processzorokat és az ultragyors 1866 MHz-es memóriát. Könnyedén integrálható adatközpontokba és a különböző részlegek – 100–127 V-os tápellátással működő – informatikai helyiségeibe is. A NeXtScale akár 40 °C-os hőmérsékletű adatközpontokban is használható, így alacsonyabbak a hűtési követelmények, és csökkenthetők a felhasználók üzemeltetési költségei.

 

A NeXtScale natív bővítési koncepciója lehetővé teszi, hogy a felhasználók gyakran használt funkciókkal, például tárhelyekkel, grafikus gyorsítással vagy társprocesszorral bővítsék a rendszert a szállításkor vagy a későbbiekben. A NeXtScale rendszerrel együtt az új megoldás induló csomagjai is beszerezhetők, amelyekkel a felhasználók könnyebben konfigurálhatják a gyakoribb részlegszintű HPC-alkalmazásokat és a kisebb felhőalapú megoldásokat, például az Ansys, az MPI-BLAST vagy az OpenStack rendszereket.

 

A NeXtScale rendszert egyetlen csomópontként, üres vagy előre konfigurált vázként, illetve rackszekrényekbe rendezett, teljes körű, előzetesen tesztelt és konfigurált, azonnali használatra kész IBM Intelligent Cluster megoldásként is meg lehet vásárolni. Az Intelligent Cluster szolgáltatás részeként a NeXtScale rendszert az ügyfél rackszekrényekbe rendezve, a megfelelő kábelek csatlakoztatásával, a felhasználó által megadott elnevezésekkel felcímkézve, előre programozott IMM modulokkal és címekkel, a hibatesztelés elvégzése után kapja meg – mindez gyakorlatilag semmilyen kiegészítő költséggel nem jár. Így a kiszállítás és az üzembe helyezés között eltelt idő 75 százalékkal csökken, és számottevően kevesebb a csomagolási hulladék is.

 

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50