H95 Bűvösvölgy: évente tízezer diákot várnak az új médiaértés központba

MTI Sajtóadatbank, 2013. szeptember 27. 09:04

A rádiózás, a tévézés és a hírkészítés, a nyomtatott sajtó, a reklámok, valamint az internet és a mobilkommunikáció világát is megismerhetik azok a fiatalok, akik ellátogatnak a hamarosan nyíló H95 Bűvösvölgy nevű médiaértés központba.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által létrehozott interaktív oktatóműhelyt Legeza Katalin, az intézmény egyik animátora mutatta be csütörtökön Balatonalmádiban, A média hatása a gyermekekre és a fiatalokra című konferencián.
 

Az évente mintegy tízezer, Magyarországról és a határon túlról érkező 9-16 éves diákokat váró központ a többi közt professzionálisan felszerelt tévéstúdióval, három, a virtuális tér megismertetésére szolgáló green boxszal várja az érdeklődőket. A fiatalok egy foglalkozás keretében kisfilmet készíthetnek, amelyhez a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap részvételével születtek a vágóképek alapjául szolgáló spotok. A fiatalok autósüldözés szereplőivé válhatnak, amelyhez egy, a green box-ban elhelyezett kis Polski adja a díszletet - mondta az animátor.
 

A Budapesten, a II. kerületi Hűvösvölgyi út 95. alatt található villaépületben kialakított oktatóhelyre olyan pedagógusok hozhatják el osztályaikat, akik maguk is nyitottak az aktív részvételre, de családokat vagy a dolgozóik gyermekei számára programot kínáló cégeket is vár a központ, amelynek kialakítói dán és holland mintát is figyelembe vettek.


 

Legeza Katalin hangsúlyozta: a központ Európában is példaértékű lesz, hiszen a Nemzeti alaptantervbe is beépíthető tudást kínáló program mással össze nem hasonlíthatóan széles tematikát ölel fel. Hozzátette: a kisebbek hat- míg a nagyobbak nyolcórás foglalkozás keretében próbálhatják ki a lehetőségeket.
 

Gyurkó Szilvia, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány gyermekjogi igazgatója egy, a szervezete által készített okostelefonos alkalmazást, a HelpAPP-et mutatta be, amelynek segítségével kiszolgáltatott gyermekek könnyedén juthatnak segítséghez. Mint mondta, a fejlesztést egy kutatás előzte meg, eszerint Magyarországon minden tizedik gyermek van kitéve erőszaknak.
 

Az applikáció része egy pánikfelület, ennek segítségével a fiatal egyetlen gombnyomással SMS-ben elküldheti a tartózkodási helye GPS-koordinátáit egy előre megadott embernek. A gyermeksegély-vonalat működtető Kék Vonal Alapítvány közreműködésével készített eszköz fő felületén vészhívó funkció jelenik meg, amelyen a 112-es általános segélyhívó, a 116-123-as segélyvonal, valamint két hozzátartozó egyetlen gombnyomással felhívható.
 

Az alkalmazás tanácsokat is nyújt a használójának Gyurkó Szilvia azonban hangsúlyozta: nem azt sugallja a gyermekeknek, hogy a problémáikat maguk oldják meg, hanem abban támogatja őket, hogy külső segítséget kérjenek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05