Több ezer gyereket oktattak a biztonságosabb internethasználatra

forrás: Prím Online, 2013. szeptember 30. 12:50

Az elmúlt év során több ezer gyereknek tartottak órákat önkéntes oktatók a biztonságosabb internethasználatról. Az ez iránti igény hatványozottan nőtt az utóbbi években, viszont ezt nagyon nehéz csupán önkéntesek bevonásával lefedni, ezért számos területen erősítésre szorul a rendszer – ez volt a fő konzekvenciája Krasznay Csaba, a HP IT biztonsági szakértője előadásának, melyet a szeptember 25. és 27. között rendezett VII. Nemzetközi Médiakonferencián ismertetett a hallgatósággal.

Ebben az évben hetedik alkalommal rendezte meg a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság  a Nemzetközi Médiakonferenciát, mely „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra” címet viseli. Ebben az évben a médiaértés-oktatás, a médiatudatosság növelése és a közösségi oldalak álltak a rendezvény és a konferenciához kapcsolódó alapkutatás fókuszában. Az esemény három napja alatt 84 előadás, illetve panelbeszélgetés keretében vitatták meg a szakemberek a legaktuálisabb trendeket és kutatási eredményeket. Az intézményekkel foglalkozó szekcióban Krasznay Csaba, a HP IT biztonsági tanácsadója is előadást tartott, melyben a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által koordinált Safer Internet Plus (Biztonságosabb Internet) programban szerzett tapasztalatokról és a jövőre vonatkozó teendőkről számolt be.

Előadásában elmondta, hogy Magyarország élenjár a kiberbiztonsági kezdeményezések előmozdításában, és a gyermekvédelem szempontjait is érvényesíti ezen a területen. Ebben európai és magyar szervezetek is segítik a kormány munkáját, amiből vállalatok is kiveszik a részüket, anyagi és emberi erőforrások ráfordításával. A folyamatban kulcsszerepet játszik a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, mely megszervezi az iskolai oktatásokat – hiszen alapvetően az iskolák az ez irányú ismeretek terjesztésének legfontosabb helyszínei -, biztosítja a tananyagot, valamint átadja az önkéntes oktatóknak is az ismereteket. A támogató vállalatok alapvetően az önkéntes oktatók toborzásához járulnak hozzá, de gyakran segítenek a Szolgálatnak a képzésben is.  A HP kezdeményezésére 2012. április 1. és 2013. március 31. között 45 tanórát tartottak meg, összesen 2359 gyereknek, de más vállalatok szerepvállalásával együtt ennél is magasabb az elért diákok száma.

A Biztonságosabb Internet program tapasztalatai rendkívül pozitívak: az iskolák nyitottak a lehetőség iránt a gyerekek nagyon érdeklődőek és hasznosnak tartják a megszerzett ismereteket, és jó tapasztalatot jelentenek a foglalkozások az önkéntes oktatók számára is. A rendszer azonban számos nehézséggel küzd, melyek közül az egyik legfontosabb az önkéntes utánpótlás biztosítása.

„Általában az a tapasztalatunk, hogy nagyon lelkesen, örömmel jelentkeznek az önkéntesek az oktatásokra, viszont amikor konkrét felkérés érkezik, akkor nehezen találunk valakit, aki megtartja az órákat. Fontos azonban kiemelni, hogy akik viszont aktívan részt vesznek a munkában, azokra mindig lehet számítani, és rendkívüli hozzáadott értéket képvisel a tevékenységük.” – emelte ki Krasznay Csaba az egyik legfontosabb tapasztalatot. Az akadozó önkéntes-utánpótlás viszont csak az egyike a jelentkező problémáknak. Nehéz ugyanis a földrajzi lefedettséget biztosítani országszerte, valamint több munkahely esetében kérdéses az önkéntes munka adminisztrációja is.

Ezzel kapcsolatban Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke elmondta: „Valóban jelentkeznek az említett nehézségek, ennek ellenére abban mindannyian egyetértünk, hogy a program eredményes, és nagyon fontos szerepet tölt be a gyermekek védelmében. Hosszú távon azt reméljük, hogy a programban használt oktatási anyag az alaptanterv részét fogja képezni. Ez nagyon fontos, ha nem akarjuk, hogy a biztonságosabb internethasználatra vonatkozó ismeretek véletlenszerűen és fakultatív módon kerüljenek el a gyerekekhez.”

Krasznay Csaba előadásában a jövőben elvégzendő feladatokra is kitért. Véleménye szerint a Szolgálatnak egyrészt át kellene formálnia az önkéntes programot, tovább kellene fejlesztenie az oktatók képzését, és hatékonyabban kellene/lehetne felhívnia az iskolák figyelmét a lehetőségre. Emellett a támogató szervezetekre is sok feladat vár: fejleszteniük kell az önkéntes programjaikat, többek között az önkéntes munka nagyobb mértékű támogatásával és a belső ösztönzők kidolgozásával.
 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09