Decemberben indul a magyar űrutazó-jelölt Amerikába

forrás: Prím Online, 2013. szeptember 30. 17:11

Juhos Norbert, az AXE Apollo Space Academy magyar nyertese december elsején utazik Amerikába. A négy napos globális űrtábor végén kiderül, hogy ki az a 23 szerencsés fiatal, aki biztosan megjárja a világűrt. A magyar nyertes napjai alapos felkészüléssel telnek, amelyből nem maradhat ki Norbi szenvedélye, a repülés sem.

Elfoglaltan telnek az AXE Apollo Space Academy (A.A.S.A.) verseny magyar győztesének mindennapjai. Juhos Norbert december elején utazik a tengerentúlra, ahol 62 ország 110 versenyzője közül 23 szerencsés biztosan kijut a világűrbe. Norbert az elkövetkezendő hónapokat alapos fizikai és szellemi felkészüléssel tölti, hiszen a lehető legjobb formáját szeretné nyújtani Orlandóban.

 

A globális űrtáborban ugyanis a szervezők különösen nehéz feladatok elé állítják a riválisokat, mint például a centrifugás vizsgálat, a súlytalansági repülés, valamint egy kétszeres hangsebességű vadászrepülőgépes utazás. Juhos Norbert a verseny magyar nyertese

 

Persze a végső megmérettetésig még van idő, Norbi pedig nem ül ölbe tett kézzel: a témával kapcsolatos szakirodalmak olvasása mellett keményen edz, és ha teheti, minél többször repül. Ez utóbbi nem esik nehezére, hiszen a 26 éves budapesti fiú a repülés szerelmese. Legutóbb a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tesztelte repülési ismereteit, ahol az ország egyetlen valósághű, utasszállító szimulátorán tréningezett.

 

 

Juhos Norbert

 

A Liszt Ferenc Repülőtér három dimenzióban megjelenő kifutójáról könnyedén emelte fel a Boing 737 típusú gépet, viszont elmondása szerint a leszállás még nem tökéletes. Hazánk legjobbja a szimulátor mellett a valóságban is jól elboldogul a gépekkel: hétvégenként egy motoros- (SF-25, Falke) illetve egy vitorlázó típusú repülőn (R26, Góbé) is gyakorol.

 

„Mindkettőnek megvan a maga szépsége: a vitorlázó repülés kicsit lassabb tempójú, gyakorlatilag egy élményrepülés. Ezzel szemben a motoros gép navigálása már sokkal komplexebb, ott már többféle dologra is figyelni kell, ezért ez sokkal koncentráltabb.” Felkészülése alatt Juhost Farkas Bertalan is segíti; tanácsaival és tapasztalataival látja el a lehetséges magyar űrutazót.

 

Hazánk legjobbját augusztus 10-én, egy komplex kiválogatási folyamat keretein belül választották ki a szervezők. A nyertesnek első ízben a Magyar Honvédség Kecskeméti Repülőorvosi-Alkalmasságvizsgáló és Kutató Intézetében kellett a maximumot nyújtania, ezt kövezően pedig egy elméleti tesztben, majd egy esszé megírásában is remekelnie kellett. Az eredményhirdetés napján, a Szigeten felállított akadálypályát követően Norbinak egy végső összecsapásban is bizonyítania kellett rátermettségét, hiszen egy másik magyar versenyzővel ugyanolyan magas pontszámmal végeztek. 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05