Láncreakció: tudományos verseny középiskolásoknak

forrás: Prím Online, 2013. október 2. 09:15

A BASF és az MKE középiskolások számára hirdet szórakoztató, ám mégis tudományos versenyt, melynek neve: Láncreakció. Ezzel a versennyel szeretnék a fiataloknak megmutatni a tudományok szórakoztató oldalát.

A Láncreakció elnevezésű tudományos verseny az ősz folyamán kreatív kísérletezésre csábítja a fiatalokat, hogy ezáltal közelebb kerüljenek a természettudományokhoz, felismerve azok szerepét  mindennapjainkban és a jövőnk fenntartható fejlődésében. Az izgalmas verseny októberben nemcsak Magyarországon, de több közép-európai országban, így Bulgariában, Horvátországban, Lengyelországban, Szlovéniában és Szlovákiában is elindul.

 

A régióban egyedülálló verseny szervezője az új generációk tudományos oktatásában elkötelezett BASF, szakmai partnereik pedig a Magyar Kémikusok Egyesülete és több felsőoktatási intézmény. A közös cél az, a vágy, hogy felhívják a fiatalok érdeklődését a tudomány, azon belül is legfőképp a kémia iránt.

 

„Évről évre igyekszünk olyan játékos oktatási kampányokat indítani, melyekkel a középiskolások számára közvetíthetjük fő üzenetünket: a kémia élvezetes. Tavaly a virtuális térben maradtunk, ahol több mint 50.000 fiatalt értünk el a közép-európai régióban Future City online játékunkkal, ám idén a tettek mezejére lépünk, és meghirdetjük a Láncreakció Tudományos Versenyt” – nyilatkozta Dr. Herbert Fisch, a BASF Hungária Kft. ügyvezetője és a Közép-Kelet Európa régió vezetője. „A középiskolásknak szóló verseny tavasszal már három országban, Csehországban, Szerbiában és Romániában megmozgatta a diákok tudományos kreativitását. Öröm volt látni, hogy a fiatalok a tanáraikkal együtt dolgozva milyen ötletes Láncreakció gépezeteket építettek, felhasználva fizika és kémiatudásukat. Biztos vagyok benne, hogy a szórakoztató, ugyanakkor ismeretterjesztő verseny maradandó élményt jelent majd a kampány újabb hat országában is”.

 

„Világunkat a fizika és a kémia mozgatja. Most mozgasd meg őket te!”

 

A Láncreakció Tudományos Verseny a diákok kíváncsiságára és problémamegoldó képességére alapoz, hiszen az iskolában tanultakat kell felhasználniuk egy különleges, fizikiai-kémiai szerkezet felépítéséhez. Az izgalmas versenyfeladat ugyanis nem más, mint egy Láncreakció gépezet megalkotása, melyet fizika és a kémiai reakciók sorozata tart működésben.

 

A versenyen induló diákcsapatoknak közösen, csapatvezető kémiatanáruk segítségével és felügyeletével kell felépíteniük egy ilyen izgalmas, mozgó masinát. A tervezés során az iskolai kémiaórán tanultakat is leleményesen fel kell használniuk, hiszen a gépezetbe be kell építeniük kémiai reakciókat is, legyen az például egy látványos színváltozással járó sav-bázis reakció, gázképződés vagy éppen egy kémiai energiával működö galvánelem.

 

A diákok bármilyen hétköznapi eszközt vagy újrahasznosított tárgyat felhasználhatnak a gépezet megépítéséhez. Emellett több iskola kezdőcsomagot kap: a  „Magic Box”-ban sok segédeszköz található, melyek még érdekesebbé tehetik a diákok építményeit.

 

Mindemellett a csapatok segítségére lesznek a CHEMGENERATION.COM weboldalon található, látványos kísérleteket bemutató videók is, melyekből a diákok ötleteket meríthetnek ahhoz, hogy milyen fizika és kémia reakciókat építsenek be a gépezetükbe.

 

A versenyre a csapatok a saját Láncreakció gépezetüket bemutató videó beadásával nevezhetnek, az elbírálást pedig kémia- és fizikatanárokból, valamint mérnök szakemberekből álló szakmai zsűri végzi. De emellett online is lehet majd szavazni a legizgalmasabb vagy épp a legviccesebb Láncreakciókra. A zsűri által legjobbnak ítélt gépezetet felépítő diákcsapat minden tagja, a csapatvezető kémiatanár, valamint a nevező iskola is értékes ajándékot kap, csakúgy, mint az online közönségszavazás nyertese.

 

Kulcsszavak: oktatás tudomány verseny

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05