Az Anonymous bizalmas ukrán információkhoz jutott hozzá

MTI Sajtóadatbank, 2013. október 30. 08:30

Az Anonymous nemzetközi hackercsoport ukrajnai tagjai feltörték kedden az ukrán külügyminisztérium elektronikus postáját, és állításuk szerint számos olyan bizalmas információhoz jutottak, amelyeket Kijev hosszú éveken át igyekezett titokban tartani.

A hackerek állítólag úgy fértek hozzá a tárca levelezéséhez, hogy feltörték a EuroTraceTelcom szolgáltató biztonsági rendszerét. Az Anonymous ukrán tagozata videóüzenetet is közzétett az interneten, amelyben bejelentik, hogy megkezdték a "Függetlenség" nevű hadműveletet. Kinyilvánítják, hogy ellenzik Ukrajna európai integrációját. A hackerek szerint Ukrajnának Európától és Oroszországtól is egyaránt függetlennek kell maradnia, és a saját útját kell járnia.
 

"Az ukránok tisztában vannak azzal, hogy a társulási megállapodás novemberi aláírása az Európai Unióval hamar az ukrán gazdaság összeomlásához vezet" - áll az üzenetben. A hackerek kilátásba helyezték, hogy tiltakozásuk jeléül megtámadják azokat a webes forrásokat, amelyek szerintük "fenyegetik Ukrajna szabadságát és függetlenségét".   
 

"A külügyminisztériumból szerzett információk közül elsőként az Ukrajna és Azerbajdzsán közötti, a kőolaj- és földgáz-kereskedelemmel kapcsolatos levelezést hozzuk nyilvánosságra" - közölte az Anonymous, hozzátéve, hogy Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán miniszterelnökkel kapcsolatos dokumentumok is vannak az említett levelek között.
 

A hackercsoport állítja, hogy számos levél szól Jevhen Bakulinnak, a Naftohaz Ukrajina állami gázvállalat igazgatójának a kapcsolatairól egyebek között az orosz biztonsági szolgálattal (FSZB), az Egyesült Arab Emírségek és Azerbajdzsán olaj- és gázvállalataival. Közlésük szerint katonai szállítmányokról szóló bizalmas információkhoz is hozzájutottak.
 

Jelenleg 250 megabájt méretű fájl tölthető le az Anonymous weboldaláról, amely az ukrán-azerbajdzsáni kapcsolatokról szóló dokumentumokat tartalmaz. Az ukrán külügyminisztérium egyelőre nem kommentálta a hackertámadásról szóló hírt.

Kulcsszavak: Anonymous security hacker

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50