A magyar űrutazó jelölt már a Kennyedy Űrközpontban táborozik

forrás: Prím Online, 2013. december 2. 12:13

Három nap múlva eldől, lesz-e újabb magyar űrutazó. Az Axe Apollo Space Academy magyar győztese, Juhos Norbert már megérkezett a Kennedy Űrközpont táborába, ahol többek között vadászgépes próbatétel, súlytalansági repülés, valamint 4G túlterhelés vár rá.

Az Axe Apollo Space Campet december 3-5. között rendezik meg az Atlanti-óceán partvidékén elhelyezkedő Kennedy Űrközpontban. A globális űrtáborban már csak a legjobbak vehetnek részt: 62 nemzet 110 legalkalmasabbnak ítélt versenyzője – köztük a magyar versenyző Juhos Norbert – küzdhet azért a személyre szóló jegyért, amely 2015 év végén egy életre szóló emléket nyújtó űrutazásra váltható.

 

 

A szervezők a háromnapos kiválogatás alatt igyekeznek olyan feladatok elé állítani a riválisokat, amelyek a lehető legjobban tükrözik az űrben rájuk váró körülményeket. Ilyen lesz például a repülés és manőverezés egy SIAI Marchetti SF260 típusú vadászgéppel, a Zero-g próbatétel – amelyre egy átalakított Boeing 727 fedélzetén kerül sor – valamint a 4G túlterhelés is. 

 

Azonban nemcsak fizikai állóképességükkel kell bizonyítaniuk: elméleti tudásukat különböző tesztek segítségével fogják felmérni a szervezők. A mentális állapoton és a fizikai teljesítőképességen kívül a zsűri tagjai arra is nagy figyelmet fordítanak majd, hogy az újoncok mennyire képesek csapatjátékosként együtt dolgozni a különböző megmérettetések során. Az ítészek ezt könnyen lemérhetik, hiszen a világ különböző pontjairól érkező döntősök 10-12 fős csoportokban lesznek a tábor során.

 

A zsűri elnöke és egyben a nemzetközi kampány szakmai vezetője Buzz Aldrin, aki Neil Armstronggal együtt lépett a Hold felszínére az első sikeres holdraszállás alkalmával. Az amerikai asztronauta mellett a zsűrit erősíti Andrew Nelson, a XCOR cég ügyvezetője. (Az A.A.S.A. nyertesei a XCOR cég által tervezett Lynx Mark II. típusú rakétameghajtású repülőgépével repülnek majd) A fent említett bírákat Michiel Mol, Marlous Mens és Harry van Hulten, az űrturizmusra specializálódott Space Expedition Corporation (SXC) vállalat vezetői és tesztpilótája segítik a végleges döntés meghozatalában. 

 

Juhos Norbert elmondta, hogy ő igyekezett maximálisan felkészülni az egyes kihívásokra: az elmúlt hónapokban egy motoros- (SF-25, Falke) illetve egy vitorlázó típusú repülőn (R26, Góbé) is gyakorolt, egy szabadesést generáló szerkezet segítségével belekóstolt a súlytalanságba, valamint műrepülései alkalmával azt is megtapasztalta, hogy milyen az, amikor saját testsúlyának a többszörösét kell elviselnie egy-egy manőver során.

 

 

A hazai kiválogatás keretein belül a Magyar Honvédség Kecskeméti Repülőorvosi-Alkalmasságvizsgáló és Kutató Intézetében alkalma volt kipróbálni a vesztibularis forgószék terhelés és a kerékpár ergometria  mellett a Barokamrát is. Norbi fizikai tréningje mentális felkészüléssel is kiegészült, amelyben Farkas Bertalan volt a leendő űrutazó segítségére. A légi közlekedési tanulmányokat hallgató űrbevágyónak tehát minden esélye megvan rá, hogy a 24 fiatal egyike legyen. Az eredményhirdetés (amerikai helyi idő szerint) december 5-én lesz, amikor kiderül, hogy Farkas Bertalan után lesz-e magyar űrutazó Juhos Norbi személyében. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50