GE tervezőversenyén hatodik lett a magyar induló

forrás: Prím Online, 2013. december 11. 14:12

Megvannak a GE tervezőversenyének nyolc nyertese. A feladatban repülőgép-hajtóművek rögzítéséhez használt tartókonzolokat terveztek újra háromdimenziós nyomtatással. Az újratervezett tartókonzolokkal csökkenthető a hajtómű súlya és az üzemanyag-fogyasztás. A 7000 dolláros első díjat M Arie Kurniawan nyerte az indonéziai Salatigából. A 20 000 dolláros összdíj fennmaradó részét a verseny további hét helyezettje kapja meg.

A tíz legjobb tartókonzol-tervet a GE Aviation cincinnati gyárában additív gyártástechnológia alkalmazásával gyártották le, majd a kész konzolokat szigorú terhelési próbának vetették alá a GE niskayunai globális kutatóközpontjában. Az alkatrészeken végzett meghibásodási teszt azt volt hivatott biztosítani, hogy a nyertes tartókonzolok megfeleljenek a legmagasabb szintű minőségi és teljesítménykövetelményeknek. A sugárhajtómű-tartókonzoloknak ugyanis nagyon fontos szerepük van: úgy kell megtartaniuk a hajtómű súlyát annak mozgatása alatt, hogy közben ne törjenek el vagy görbüljenek meg.

 

Steve Liguori, a GE globális innovációs igazgatója elmondta: „A GE tudja, hogy az innováció bármilyen forrásból származhat. Ez a verseny a GrabCAD közösség találékonyságát aknázta ki a holnap kihívásainak leküzdését szolgáló új megoldások kifejlesztéséhez, az additív gyártástechnológia alkalmazásával. A GE méretét és szakértelmét a nyílt innovációval párosítva tovább növelhetjük a tervezők, mérnökök, anyagtudósok és további partnerek hálózatát, így újradefiniálhatjuk az iparágat, és valódi eredményeket hozhatunk ügyfeleink számára."

 

 

Mándli Péter tartókonzol-terve

 

A GE az Undercurrent céggel szoros együttműködésben 2013 júniusában írta ki a tervezőversenyt, amelyre rekordszámú – 56 országból csaknem 700 – pályázat érkezett a GrabCAD mérnökökből és tervezőkből álló közösségén keresztül. 

 

Hardi Meybaum, a GrabCAD vezérigazgatója elmondta: „Közösségünk fantáziáját ugyancsak megmozgatta ez a GE számára végzendő valódi mérnöki feladat. Elképesztő mennyiségű pályázat érkezett a világ minden tájáról, hiszen a mérnökök esélyt akarnak kapni arra, hogy valami olyat tervezhessenek, ami aztán gyártásba kerül és egy valódi probléma megoldását szolgálja. A GE sugárhajtómű-tartókonzol tervező versenye felülmúlta a várakozásokat, és megmutatta, hogy a cég elkötelezett a nyílt fejlesztés és együttműködés keretében létrejövő innováció iránt. Ez a jövő útja ugyanis, és remek érzés, hogy éppen a mi platformunk adott helyet ennek.”

 

A II. forduló nyertesei:

 

1. helyezett: 7000 $ készpénzben

- M Arie Kurniawan Indonéziából.

 

2. helyezett: 5000 $ készpénzben

- Dr. Thomas Johansson Svédországból.

     

3. helyezett: 3000 $ készpénzben

- Sebastien Vavassori az Egyesült Királyságból.

   

4.-8. helyezett: fejenként 1000 $ készpénzben

 

- Nic Adams Ausztráliából.

- Fidel Chirtes Romániából.

- Mándli Péter Magyarországról.

- Andreas Anedda Olaszországból.

- Piotr Mikulski Lengyelországból.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50