Már tízezer nagyi az interneten

forrás: Prím Online, 2013. december 23. 13:21

Tízezer időskorú taníult meg internetezni mostanra országos Kattints rá, Nagyi! tanfolyamon, melyet a UPC Magyarország és a Budapesti Művelődési Központ szervezett. A tízezredik szépkorú diákot, Kerékgyártó Miklósnét Egerszóláton köszöntötték és ajándékozták meg egy tablettel a szervezők.

A manapság már a nyugdíjas korosztály számára is nélkülözhetetlen digitális írástudás elsajátítását lehetővé tevő oktatási programot 2002-ben dolgozta ki a Budapesti Művelődési Központ, melyet az internetszolgáltató UPC társadalmi felelősségvállalási támogatásával 2006-tól országos szintű tanfolyamsorozattá bővítettek ki. Az immár egész évben, 25 helyszínen, köztük számos kistelepülésen zajló, gyakorlatorientált, kiscsoportos, akkreditált képzés idős résztvevőinek csupán jelképes ezer forintot kell befizetniük a bizonyítványátadással záruló 25 órás tanfolyamért. 

 

Magyarországon csak minden ötödik ötven év feletti használja rendszeresen az internetet. Ez az arány nemzetközi összehasonlításban alacsonynak számít. A UPC és az Ithaka Információs Társadalom- és Hálózatkutató Központ 2011 végén készült online kutatásából kiderült többek között, hogy az internetező szeniorok a rokonokkal, ismerősökkel való kapcsolattartás területén használják ki legjobban az információs technológiák nyújtotta lehetőségeket. Az internet és az email segítségével leküzdhetik az időskorú elmagányosodás és társadalmi elszigetelődés veszélyeit, és továbbra is aktív kapcsolatban maradhatnak a külvilággal.

 

 

A hazánkban egyedülálló és világszerte is ritkaságnak számító hálózatos képzési programot az Európai Bizottság ePractice kezdeményezése 2007-ben a legjobb nemzetközi elektronikus társadalmi befogadást segítő gyakorlatok közé sorolta, majd az EU legjobb példáit bemutató ePractice.eu weboldalon szerkesztői ajánlással emelték ki. A kurzus2010-ben elnyerte a Tempus Közalapítvány Hálózati tanulásért díját is. A Kattints rá, Nagyi! más díjak mellett a Magyar Adományozási Fórum Társadalmi Befektetések díj 2012-es pályázatán a Legnagyobb Hatást Elérő Támogatói Program Kategóriában a döntőbe került. Az Európai Bizottság Élethosszig tartó tanulás programjában támogatott SILVERNET projekt részeként a „Kattints rá, Nagyi!” program 2008 óta már a határon túli idősek számára is elérhetővé vált.

 

A tanfolyamot végzett tanulók Folytassa nagyi! klubfoglalkozásokon mélyíthetik tovább ismereteiket, a szenior tanuló közösség pedig megalakította egyesületét is EZÜSTNET (Internetező Idősek Országos Egyesülete - www.ezustnet.hu) néven, melynek tagjai már most oktatják a távolból a felvidéki és erdélyi társaikat, valamint kapcsolatot tartanak az ország számos településén tanuló netnagyikkal.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05