A Kaspersky Lab biztonsági előrejelzései 2014-re

forrás: Prím Online, 2013. december 18. 17:38

A Kaspersky Lab szakemberei közzétették a következő évre vonatkozó előrejelzéseiket, amelyekről kiderül, hogy sok esetben szorosan kapcsolódni fognak Edward Snowden kinyilatkoztatásaihoz. 

Végfelhasználói előrejelzések

 

A kiberbűnözők célpontjában az Ön...

 

·  magánélete

 

Miután 2013-ban kirobbant a Snowden botrány, az emberek jobban ügyelnek privát szférájukra, annak ellenére, hogy manapság senkinek sincs biztonságban az adatai, hiszen a hírszerző ügynökségek figyelmében mindenki ott van. Ebbe beletartozik a számítógépeiken és más eszközeiken tárolt információk védelme, valamint annak biztosítása, hogy online tevékenységük rejtett maradjon. Ezek vezetnek a VPN szolgáltatások, a Tor-anonimizálók és a helyi titkosítási eszközök iránti igény megnövekedéséhez.

 

· pénze

 

2014-ben a Kaspersky Lab szakértőinek véleménye szerint a kiberbűnözők folytatni fogják a közvetlen vagy közvetett módszerekkel pénzt lopó eszközök fejlesztését.. Valamint tovább finomítják a mobil berendezéseket használók bankszámlájának megcsapolására szolgáló eszközeiket (mobil adathalászat, banki trójai programok). 2014-ben a mobil botnetek kereslete meg fog nőni a feketepiacon, mivel ezekkel egyszerűen lehet kártékony mellékleteket terjeszteni, mindezt természetesen egy harmadik fél nevében. A szakértők további véleménye szerint a következő évben a trójai programok kifinomult változatai fognak megjelenni, amelyeknek fő célpontjai az Android operációs redszerrel futó eszközök lesznek.

 

·  Bitcoinja

 

2014-ben a Kaspersky Lab kutatói arra számítanak, hogy jelentős mértékben növekedni fog a Bitcoint használók pénztárcáját, valamint a Bitcoin poolokat és tőzsdéket célzó támadások száma. Ezeket a következő módon tudja majd elkerülni a jövőben.

 

 

 

Üzleti előrejelzések

 

·  az internetszolgáltatóknak:

 

Számos népszerű internetes szolgáltatás jelentette már be, hogy további intézkedéseket (például: saját szerverek közötti adatforgalom titkosítása) vezetnek be annak érdekében, hogy megvédjék a felhasználók adatait. Folytatódni fog az egyre kifinomultabb védelmi intézkedések bevezetése, mivel ezek kulcsszerepet játszanak majd akkor, amikor a felhasználók választanak a rivális webszolgáltatások közül.

 

·  a felhőszolgáltatóknak:

A kiberbűnözők célpontjában sok esetben a felhőszolgáltatók alkalmazottai állnak, hiszen általában ők a leggyengébb láncszemek a biztonsági rendszerekben. Egy sikeres támadás során a hackerek hatalmas mennyiségű adathoz tudnak hozzáférni. Az adatlopások mellett a támadók érdekeltek lehetnek az információk törlésében vagy módosításában, egyes esetekben ugyanis az adatok manipulálása értékesebb lehet azok számára, akik megrendelik a támadásokat.  

 

·  szoftverfejlesztőknek:

 

A népszerű termékek (játékok, mobil alkalmazások) forráskódjának ellopása kiváló lehetőség, hogy megtalálják a programok sebezhetőségeit és felhasználják őket saját rosszindulatú céljaikra. Ráadásul ha a kiberbűnözők hozzáférnek az áldozatok tárolóeszközeihez, akkor módosíthatják a programok forráskódját és hátsó ajtókat helyezhetnek el benne.

 

·  a riválizáló vállalkozásoknak:

 

A Snowden által kiszivárgotatott információk bebizonyították, hogy az államok közötti kiberkémkedés egyik célja gazdasági támogatás nyújtása a „barátságos” vállalatok számára. Ez a tényező lerombolta az etikai akadályokat, amelyek egy visszafogott üzleti hagyományt követtek. Újabban a vállalkozások már megfontolják azt a lehetőséget, hogy ezt a fajta új tevékenységet folytassák a saját maguk javára. A vállalatok kiberzsoldosokat, szervezett csoportként működő kiberbűnözőket alkalmaznak, akik testre szabott kémkedési szolgáltatásokat kínálnak számukra.

 

World Wide Web előrejelzés

 

„Megkezdődött az internet nemzeti szegmensekre bomlása. Snowden kinyilatkoztatásai után felerősödtek azon igények, amelyek a külföldi szolgáltatások tiltását kívánják bevezetni. Az egyes országok már nem hajlandóak egyetlen egy bájtot sem kiengedni a hálózatukból. Ezek a törekvések 2014-ben csak egyre erősebbek lesznek, és a jogszabályi korlátozások elkerülhetetlenül technikai tiltásokká alakulnak majd. A következő lépésben nagy valószínűséggel korlátozni fogják a külföldről történő hozzáférést egy adott ország adataihoz. Ez a tendencia ahhoz vezethet, hogy a jelenlegi internet összeomlik, és több tucatnyi nemzeti hálózatra esik szét. A Darknet lesz az egyetlen igazi world wide web.” - mondta Alexander Gostev, a Kaspersky Lab vezető biztonsági elemzője.

 

 

Több ország elfogadott már olyan jogszabályt, vagy tervezi annak elfogadását, amely megtiltja a külföldi szolgáltatások használatát. Novemberben Németország bejelentette, hogy a német hatóságok között történő összes kommunikációt az országon belül tartják. Brazília pedig bejelentette, hogy tervei között szerepel egy alternatív internetes csatorna létrehozása, amellyel kikerülik Floridát (USA).

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50