A Lenovo megvásárolja az IBM x86-os szerver üzletágát

forrás: Prím Online, 2014. január 24. 12:15

A Lenovo és az IBM megállapodást kötött, amelynek értelmében a Lenovo megvásárolja az IBM x86-os szerver üzletágát. Ez tartalmazza a System x, BladeCenter és Flex System penge szervereket és kapcsolókat, valamint a hozzájuk kapcsolódó szoftvereket, illetve hálózati és karbantartási tevékenységeket. 

 

A Lenovo megvásárolja az IBM x86-os szerver üzletágát. A vételár hozzávetőlegesen 2,3 milliárd USD, amelyből hozzávetőlegesen 2 milliárdot készpénzben, a maradék összeget pedig Lenovo részvényekkel fizetnek ki. 

 

Az IBM megtartja a System Z nagyszámítógépeket, a Power Systems, Storage Systems, Power-based Flex szervereket, valamint a PureApplication és a PureData megoldásokat. A megállapodás egy régóta fennálló együttműködésen alapszik, amely 2005-ben vette kezdetét. Ekkor vásárolta meg a Lenovo az IBM PC üzletágát, amely tartalmazta a ThinkPad PC termékvonalat. Az azóta eltelt időben a két társaság sok területen működött együtt.

 

Az IBM folytatni fogja az x86-os platformon futó Windows és Linux szoftverportfóliója fejlesztését. Az IBM vezető fejlesztője az x86-os szerverekhez készülő szoftvereknek, több ezer termékkel, valamint több tízezer szoftverfejlesztővel és szakemberrel, akik az x86-os rendszerekhez készítenek szoftvereket.

 

A Lenovo és az IBM stratégiai szövetség kialakítását tervezik, amely tartalmazni fog egy globális OEM és viszonteladói megállapodást az IBM iparágvezető, belépő szintű és középkategóriájú Storwize lemezes tároló rendszereinek, szalagos tároló rendszereinek, General Parallel File System szoftverének, SmartCloud Entry ajánlatának, valamint az IBM rendszerszoftver portfóliója egyes elemeinek, többek között a Systems Director és a Platform Computing megoldásoknak az értékesítésére.

 

A tranzakció lezárását követően a Lenovo át fogja venni a kapcsolódó ügyfélszolgálati és karbantartási tevékenységeket. Az IBM hosszabb ideig folytatni fogja a karbantartási szolgáltatások nyújtását a Lenovo nevében, így a vásárlók csak minimális változásokat fognak tapasztalni a támogatási szolgáltatások terén.

 

Világszerte hozzávetőlegesen 7500 IBM alkalmazott kap várhatóan állásajánlatot a Lenovo-tól, beleértve az olyan főbb telephelyeken dolgozókat, mint Raleigh, Shanghai, Shenzhen és Taipei.

 

Ez a megállapodás az IBM nemrégiben tett bejelentéseit követi, amelyek szerint a vállalat több mint 1 milliárd USD-t fog befektetni az új IBM Watson Group-ba, továbbá 1,2 milliárd USD-t szán globális számítási felhő lábnyomának bővítésére, melynek eredményeként öt kontinensen, 15 országban, 40 adatközpontot fog üzemeltetni.

 

„Ez az akvizíció jól szemlélteti eltökéltségünket az olyan üzletágakba való befektetésre, amelyek hozzájárulnak nyereséges növekedésünkhöz és PC Plus stratégiánk kiterjesztéséhez,” mondta Yang Yuanqing, a Lenovo elnöke és vezérigazgatója. „Biztosak vagyunk abban, hogy helyes stratégiával, hatékony végrehajtással, folyamatos innovációval és egyértelmű elkötelezettséggel az x86-os iparág iránt hosszú távon sikeres növekedést tudunk elérni az üzletágban, éppúgy, mint ahogy a globális PC üzletágunkkal is tettük.”

 

„Ez a leválasztás lehetővé teszi az IBM számára, hogy olyan rendszer és szoftver innovációkra fókuszáljon, amelyek újfajta értékeket teremtenek vállalatunk stratégiai területein, a kognitív informatikában, valamint a Big Data és felhő üzletágban,” mondta Steve Mills, az IBM Software and Systems alelnöke és csoport ügyvezetője. „Az IBM bizonyítottan élenjár az innovációban és az átalakításban, ami lehetővé teszi számunkra, hogy olyan megoldásokat fejlesszünk ki, amelyeket vásárlóink nagyra értékelnek.”

 

A tranzakciónak meg kell felelnie a vonatkozó szabályozási követelményeknek, valamint a szokásos zárási feltételeknek, és el kell nyernie a szükséges jóváhagyásokat. Amíg a tranzakció végrehajtása megtörténik, egyik vállalat sem kíván változtatni szerverekkel kapcsolatos meglévő, független tevékenységén, beleértve az ügyfélszolgálati tevékenységet és a termékek elérhetőségét.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09