Megtartotta első ülését a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal

forrás: Prím Online, 2014. március 13. 09:30

Piaci, civil és állami szférából egyaránt delegált tagokból álló tanácsadó testület kezdi meg működését a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, Karas Monika mellett. A Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal állásfoglalásokat, ajánlásokat dolgoz ki a jövőben a gyermekbarát internetezés elterjesztésének érdekében, többek között foglalkozik majd a szűrőszoftverek hatékony alkalmazásával és egyedi panaszokkal is. A grémium szerdán az NMHH székházában tartotta első ülését.

A Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal célja, hogy ösztönözze a kiskorúak védelmét a világhálón, és tanácsadó testületként támogassa a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének munkáját. Karas Monika, az NMHH elnöke két tagot és a testület elnökét saját jelölés alapján, nyolc-nyolc tagot a gyermekvédelemmel foglalkozó szervezetek, illetve az internetpiaci szakmai szövetségek ajánlásai, két tagot az informatikáért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium javaslata alapján nevezett ki, miután erre az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény 4. pontja felhatalmazta.


A grémium egyedi ügyeket is jogosult lesz megvizsgálni. Bárki fordulhat hozzájuk, aki azt tapasztalja, hogy a tartalomszolgáltató gyermekvédelmi szempontok figyelmen kívül hagyásával tesz közzé olyan információkat, amelyek súlyosan károsíthatják a kiskorúak szellemi, lelki fejlődését például erőszak kegyetlen vagy a szexualitás naturális ábrázolásával. A testület ajánlásokat és állásfoglalásokat készít majd az internetpiaci szereplők számára, különösen a szűrőszoftverek elterjesztésének érdekében. A kerekasztal tagjai foglalkoznak azzal is, milyen kezdeményezésekkel növelhető a gyerekek és szüleik médiatudatossága. A szervezetnek nincs hatásköre kötelező erejű jogi normák megalkotására, az önszabályozás és a jó gyakorlatok ösztönzésével azonban hatékony szereplővé válhat a médiaszabályozásban.



A kerekasztal megalakítására a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tavaly tavasszal tett javaslatot a gyermekbarát internet szabályozása témájában összeállított koncepcióban. Karas Monika döntése értelmében a kerekasztal elnöke Koltay András Médiatanács-tag lesz. Az elnök és a húsz tag három évre nyerik el megbízásukat, munkájukért díjazásban nem részesülnek.
 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09