Kaspersky 2014 Q1: egyre több támadás, kétszer annyi banki trójai

A Kaspersky előrejelzései beigazolódtak

Czipperer Dia, 2014. április 23. 15:43

Tavaly év végén publikálta a Kaspersky Lab 2014-re szóló előrejelzéseit a várható fenyegetéseket illetően, melyek az első negyedévet vizsgálva beigazolódtak. Egyre több a rosszindulatú kártevő, és kétszer annyi banki trójai van a színen, mint tavaly. Szerencsére hazánk egyik területen sincs a TOP 5 legfenyegetettebb ország között.

A Kaspersky Lab hazai sajtóeseményén két vállalati szakember, Stefan Tanase és Vladimir Zapolyansky ismertette a globális és Magyarországot érintő fenygetéseket és incidenseket, valamint a jövő kiberbiztonsági trendjeit.

 

Beigazolódtak a korábbi feltevések, miszerint a kiberbűnözők idén a pénzünkre hajtanak majd, ugyanis a banki trójaiak száma majdnem duplájára emelkedett: 1321-ről 2502-ra nőtt a számuk.

 

 

Új szereplők is akadnak

 

Márciusban egy új kártevőt is felfedeztek ezen a területen, amely Trojan-SMS.AndroidOS.Waller.a névre hallgat. Ez valóban a felhasználók pénzére utazik, ugyanis képes eltulajdonítani a pénzt az okostelefonnal rendelkezők QIWI elektronikus pénztárcájából. Magyarországi fronton még nem jelent veszélyt ez a trójai, egyelőre csak az orosz felhasználókat veszi célba, ám átterjedni bárhová képes, ahol az e-pénztárcákat szöveges üzenetekkel kezelik.

 

A hagyományos módszerek szintúgy terjednek, és a mobil trójaiakat továbbra is gyakran terjesztik különféle spamüzenetek segítségével. A Faketoken trójai például már 55 országban jelen van, több európai régióban is, mint például Francia-, Olasz- és Németország is a listán szerepel.

 

A sötét erők továbbra is jelen vannak

 

A kiberbűnözők a magánszférát sem kímélik, és személyes adataink egyre jelentősebb potenciális célpontot jelentenek. A vállalat szakértői ezt is előre jelezték, és az első negyedév eredményei beigazolták a feltételezéseket: a Tor továbbra is vonzza a sötét erőket. A személyes adataikat védve pedig egyre többen használják a Darknetet, ahol bármilyen illegális eszközt lehet árulni vagy vásárolni, anélkül, hogy a titkosszolgálatot célkeresztjébe kerülnénk. Bár a hálózat két fő figurája már börtönben csücsül, az oldal még mindig létezik, és jelenleg ez az utolsó olyan hely, ahol még mindent szabad.

 

A Bitcoinokra pályáznak

 

Már az év első negyedében is számos támadás történt ezen a területen is, és hol van még az év vége! Csak hogy a legnagyobbakat említsük, ott volt a Bitcoin Tőzsde, az MtGox meghekkelése, valamint az MtGox vezérigazgatójának, Mark Karpeles blogjának és Reddit fiókjának feltörése, majd ezek segítségével az MtGox2014Leak.zip nevű fájl posztolása.

 

Szaporodnak a támadások

 

Világszinten növekedés tapasztalható mind a webes, mind pedig a mobiltámadások terén is. A felhasználói számítógépeket tekintve világszinten 33,2%-át érte web-alapú támadás. A semlegesített webes támadások 39%-át pedig az Egyesült Államokban és Oroszországban hajtották végre.A tavalyi azonos időszakhoz képest 5%-kal magasabb a két ország együttes aránya.

 

Az Android platform is egyre vonzóbb célpont a kiberbűnözők számára, az adatok az összes mobilra irányuló rosszindulatú támadás 99%-a ezt a platformot célozza. Hihetetlen mértékben szaporodnak a kártevők ezen a téren: míg tavaly az összes malware száma 189 626 volt, addig mostanra ennek a számnak több mint a felével egészült ki a lista, vagyis idén eddig 110 324 kártevő csatlakozott a sorba, tehát összesen 299 950 ilyen ismert rosszindulatú program létezik. A mobilunkra került kártevők pedig könnyen bekerülhetnek munkahelyi hálózatunkba is, hiszen a BYOD-trend hazánkban is hódít.

 

 

 

 

Van még egy fontos szegmens, amellyel a felhasználók nap, mint nap találkoznak: a spamek. Ezek száma drasztikusan nő, a Kaspersky adatai megdöbbentőek: ezek alapján a teljes e-mail forgalom 66%-át a spamek teszik ki, hazánk pedig a vállalat spamlistájának 73. helyén szerepel 0,05 százalékos értékkel.

 

A hazai front

 

Magyarországon 2014. első negyedévében összesen 288 018 helyi támadás volt, amely azt jelenti, hogy a felhasználók 25%-át érintették olyan jellegű fenyegetések, melyek offline eszközökkel terjednek, mint például CD-kkel. Ezzel a számmal a globális lista 154 helyét foglaljuk el. Az első három helyén Vietnám, Mongólia és Nepál áll.

 

Hazánkban összesen 266 272 webes támadás volt, amely azt jelenti, hogy a felhasználói gépek 23,1%-át érte valamilyen webes incidens. Ezzel hazánk jelenleg a 61. helyen áll. A TOP 3-ban első helyen Vietnám, másodikon Montserra áll, a harmadik helyet pedig Oroszország birtokolja.

 

 

 

A teljes, 2014 első negyedévére vonatkozó Globális Kaspersky Security Bulletin elérhető a Securelist.com weboldalon.

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

A mesterséges intelligencia már érzékelhetően jelentős hatással bír az IT munkaerőpiacra is, így számos változást hozhat magával az idei évben. Bizonyos munkakörök továbbra is keresettek maradnak, összességében azonban csökkenő tendencia figyelhető meg az IT szakemberek foglalkoztatása iránt - a költségcsökkentés és az AI megjelenése átrendeződést hozhat a piacon.

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

A No Fluff Jobs nemzetközi állásportál immár negyedik alkalommal elemzi a magyar, a lengyel, a cseh, a holland és az ukrán technológiai szektorban dolgozó nők fizetését, szakterületeit és készségeit, ám ezúttal más megközelítésből vizsgálta e témát. Elsősorban azt mérte fel, mikor kezdődött a nők érdeklődése e terület iránt, és kaptak-e támogatást céljaik megvalósításához. Az elemzés kitér a nemek közötti megkülönböztetésekre és egyenlőtlenségekre is.

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

Dömping árakkal, a hirdetési felületek leuralásával, tömegesen lehetetlenítheti el a hazai webáruházak működését a kínai e-kereskedő platform, a Temu. A csata még nem dőlt el, sürgős cselekvésre van szükség, különben megsínyli a hazai e-kereskedelmi piac jelentős része – figyelmeztet Szabó László a Growww Digital digitális marketing szakértője.

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50