Tagadja az Apple, hogy az iPhone nemzetbiztonsági kockázatot jelentene

MTI Sajtóadatbank, 2014. július 14. 17:25

Tagadta az Apple amerikai információs technológiai óriáscég a kínai központi televízióban ellene felhozott vádat, miszerint telefonjainak helyzetmeghatározó- és rögzítő funkciója nemzetbiztonsági kockázatot jelentene Kína számára.

Az Apple termékei által rögzített, a felhasználók földrajzi helyzetét illető statisztikákat kizárólag a készülékek tárolják, az még magához a vállalathoz sem jut el. Az Apple sosem követte vásárlóinak helyzetét, s a jövőben sem tervez így tenni - fogalmazott a cég a kínai honlapján olvasható internetes közleményében.
 

A vállalat azt követően kényszerült megvédeni magát, hogy az elmúlt hétvégén a kínai központi televízió, a CCTV nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánította az általa gyártott iPhone-okat. Az azokon futó iOS-7-es operációs rendszer egyik beépített alkalmazása, a "gyakran látogatott helyek" - a tulajdonos helyzetét GPS-szel követve - rögzíti azon helyek koordinátáit, ahol gyakran megfordul a készülék gazdája, s azt is tárolja, mikor és milyen gyakorisággal kerül sor a látogatásokra. Amennyiben több száz millió felhasználó adata egy külső fél számára elérhetővé válik, az az egész ország helyzetére rálátást adhat, sőt államtitkokat is felfedhet - figyelmeztetett a televíziónak nyilatkozó szakértő.
 

Az alkalmazás célja, hogy a felhasználók helyzetének meghatározásához szükséges időt csökkentse, s hogy személyre szabott szolgáltatások nyújtását, így útvonalak meghatározását segítse - hangsúlyozta az Apple.
 

A közlemény a CCTV riportjának második felére is válaszolt, amelyben az az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos megfigyelési programjait leleplező Edward Snowdent idézte, aki korábban úgy nyilatkozott, hogy az NSA lehallgatja a kínai vezetőket, s Washington az amerikai technológiai cégek segítségével szerez információkat.
 

Az Apple sosem dolgozott együtt egyetlen ország kormányzati ügynökségével sem, hogy a készülékekbe lehallgatást segítő "kiskapukat" építsen - szögezte le a vállalat.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05