Milyen egy jó családi fotó?

A Nikon kutatása a családi fényképekre fókuszált

forrás: Prím Online, 2014. augusztus 13. 15:39

A Nikon kutatása pedig kiderítette, hogy a családi fényképek közel ötödét (18%) az esküvői fényképek teszik ki. A friss szerelmespárok családon kívüli tagjai azonban nem számíthatnak arra, hogy rákerüljenek a képekre; Európában csak az emberek 16%‑a látná őket szívesen egy csoportképen.

A Nikon a sokat látott királyi fényképésszel és profi Nikon-felhasználóval, Christian Lambiotte-tel fogott össze, hogy néhány szakértői tanácsot adjon a családi fotózás etikettjének útvesztőiben tévelygőknek, és elmagyarázza, hogyan készíthet olyan csoportképeket, amelyek méltók lesznek arra, hogy helyet kapjanak a családi fényképalbumban.

 

Kerüljön képbe

 

A Nikon egész Európára kiterjedő, családi fényképeket vizsgáló tanulmánya során 9000 felnőttet kérdezett meg Lengyelországból, Belgiumból, Oroszországból, a Cseh és a Szlovák Köztársaságból, Romániából, az Egyesült Királyságból, Franciaországból és Németországból, és arra az eredményre jutott, hogy a fotózásban leginkább a „szelfikről” ismert, fiatal generáció meglepően erős érzelmekkel viseltetik a többgenerációs fényképek iránt. A 18–34 évesek közel fele (47%) azt mondta, hogy a család történetének dokumentálásához alapvető fontosságú, hogy a rokonokkal családi fényképek készüljenek, bár 28%-uk elismerte, hogy a családjukban nem szokás rendszeresen ilyen fényképeket készíteni, és azt szeretnék, ha több ilyen fotózásra kerülne sor.

 

A családi fotóknál a család legfiatalabb generációja vállalja leggyakrabban magára, hogy a fényképet elkészítse az utókor számára – ilyen képek alkotják a családi fényképek közel harmadát (32%) –, míg az idősebbek általában a fényképezőgép objektívje előtt foglalják el megtisztelő helyüket: több mint harmaduk (43%) mondta, hogy ők a legfontosabbak, akiknek a fényképre rá kell kerülniük. A családi fényképet készítők közül tízből több mint egy (13%) szereti követni a fiatal brit királyi sarjak példáját, és a háziállatuknak is helyet szorítanak a képen, miközben egy kisebbség (4%) úgy véli, hogy az öltözékek összehangolása a kulcs az igazán kiemelkedő családi fényképekhez.

 


A kép illusztráció

 

Ötletek tárháza

 

Ami a képeken felvett pózokat illeti, a családok inkább az igazi királyi családok fényképeiből merítenek ihletet, és nem a közvélemény trónjára emelt hírességek képeiből. Amikor megkérdeztük, hogy kik készítik a legjobb hivatalos családi fényképeket, az európaiak szavazatai szerint a brit, spanyol, svéd és belga királyi családok képei jobbak, mint a Beckham, az Obama vagy a Kardashian család képei.


Helyezkedjen jól

 

Az európai királyi családok fényképezésében szerzett több mint 5 évtizedes tapasztalatával a Nikont használó Christian Lambiotte mindenkinél jobban tudja, hogy hogyan kell tökéletes családi fényképet készíteni.

 

Christian legjobb tippjei a jó csoportképekhez:

 

1.    Egy családi fényképet mindig szoros keretbe kell foglalni, és, ha lehetséges, magasabb nézőpontból kell őket elkészíteni.

 

2.    A fényképen szereplő személyek öltözzenek lazán, kényelmesen.

 

3.    Adott esetben a fényképnek mélységet adhat egy tárgy, érdekesebbé téve azt. Például, ha tudom, hogy a fényképezett családban szenvedélyes zenészek is vannak, akkor adott esetben beleveszek egy zongorát is a képbe.

 

4.    A fényképet olyan gyorsan el kell készíteni, amilyen gyorsan csak lehetséges – senki sem szereti, ha sokáig rabolják az idejét! Ha a fotóalanyok kezdik magukat kényelmetlenül érezni, feszültnek és feszélyezettnek tűnnek majd a képeken.

 

5.    A fotóalanyokkal mindig legyen türelmes, és magyarázza el nekik, hogy mit szeretne, mit tegyenek – ezzel magabiztossá és könnyeddé teszi őket.

6.    A nagyszerű dolog egy belépő szintű Nikon fényképezőgépben az, hogy nem kell aggódnunk a fotózási technikák miatt, ezáltal jobban megismerhetjük a fotóalanyainkat, és könnyebben gondoskodhatunk arról, hogy magabiztossá váljanak, aminek köszönhetően hitelesebb és még inkább valósághű fényképeket kaphatunk.

 

7.    A popkultúra és a hagyományos családi fényképezés közötti különbség általában a fényképek utófeldolgozásában nyilvánul meg. Ezeket a képeket az egész lakosság láthatja, így a fényképésznek óriási felelőssége van abban, hogy a családról vagy a képen szereplő személyekről megfelelő képeket készítsen. Ha túlzottan erősen photoshopolják meg a képeket, azzal az emberek szerint „meghamisíthatják”, amit láttak, amivel nem feltétlen válnak népszerűvé.

 

8.    Ne aggódjon túl sokat a kép háttere vagy a jelenet megtervezése miatt, a fényképeken szereplő személyeknek és a kifejezéseinknek kell elvinniük a hátukon a képet.

 

9.    A Barack Obamáról és a családjáról képeket készítő fényképészek ezt hihetetlenül jól csinálják. A természetes, nem színpadias megjelenésű fényképekkel időtlenné teszik őket.

 

10.  Szeretem munka közben megmutatni az ügyfeleimnek a képeket, amiket róluk készítek, a fényképezés végén körülbelül 10 képet teszek eléjük. Szeretem, ha a végső kép természetes, ezért nem retusáljuk túl a képeket.

 

Kép: sherlockbones.com.au

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09