A magyar kommunista vezetőket bemutató online kiadvány jelent meg

MTI Sajtóadatbank, 2014. augusztus 23. 09:17

Az egykori magyar kommunista vezetőket bemutató online kiadványt tett közzé a Kommunizmuskutató Intézet a Totalitárius Diktatúrák Áldozatainak Európai Emléknapja alkalmából.

Az ezt bemutató pénteki sajtótájékoztatón Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója elmondta, hogy az online kereshető adatbázis a 25 évvel ezelőtt, az egykori kommunista politikai bizottság tanulmányozásához készült segédanyag 21. századi megfelelője. A segédanyag már csak néhány példányban érhető el a könyvtárakban, mától viszont bárki elérheti az interneten - mutatott rá.

 


 

Tallai Gábor hangsúlyozta: a totális diktatúrákkal kapcsolatos történészi munka nem könnyű, hiszen számos olyan dokumentum, esemény tartozik ide, amelynek létét vagy tagadják vagy féligazságokba öltöztetik.
 

Markó György, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója arról beszélt, hogy a történészek nemcsak a nagy összefüggéseket kutatnak, hanem nevet adnak az áldozatoknak és a felelősöknek is. Az adatbázis ez utóbbiról szól - mondta.
 

Nyírő András szociológus, történész, a segédanyag egyik szerkesztője, az online adatbázis készítője elmondta, az anyag azzal a céllal jött létre, hogy leírják, kik és hogyan irányították az akkori rendszert. Egy olyan adattárt hoztak létre, amely abban segít, hogy kutatásokat alapozzanak rá.
 

A 104 nevet tartalmazó adatbázisban olyan emberek szerepelnek - életrajzzal, tevékenységeinek bemutatásával -, akik a politikai bizottság és titkárság, valamint a központi vezetőségben tisztséget töltöttek be - közölte.

 

Az online kiadvány www.kommunizmuskutato.hu/kommunista-vezetok címen érhető el.
 

Tallai Gábor a sajtótájékoztatón emlékeztetett, hogy az Európai Unió igazságügyi miniszterei lengyel-magyar-litván kezdeményezésre 2011. június 10-én Luxembourgban fogadták el azt a dokumentumot, amely a totalitárius rendszerek által elkövetett bűncselekmények áldozatainak emléknapjául az 1939-ben kötött Molotov-Ribbentrop-paktum - más néven Hitler-Sztálin-paktum - aláírásának évfordulóját, augusztus 23-át jelölte meg. Az emléknapot először 2011-ben tartották meg, akkor európai uniós kormányzati szintű konferenciát rendeztek a soros EU-elnök Lengyelország fővárosában, Varsóban.
 

A Kommunizmuskutató Intézetet a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány alapította 2011-ben.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05