A kormány ötödik harctere az informatikai felhő

MTI Sajtóadatbank, 2014. szeptember 25. 10:17

A globális informatikai felhőszolgáltatást most már ötödik harctérként tartja számon a kormány a szárazföldi, légi, űr és katonai harcterek mellett; ezért a magyar állam részéről kiemelt figyelmet igényel - mondta Szemerkényi Réka miniszterelnöki biztonságpolitikai főtanácsadó és kiberkoordinátor a EuroCloud Day 2014 konferenciáján.

A főtanácsadó hangsúlyozta, hogy a felhőszolgáltatási piac folyamatosan bővül: 2010-ben 37 milliárd dollár volt a piac gazdasági értéke, 2015-ben 121 milliárd dollárra számítanak az elemzők. Vitathatatlan, hogy az internetalapú digitális gazdaság a hazai fejlődés fontos tényezője lesz - mondta.

Hozzátette: a felhőszolgáltatással folyamatosan bővülő kibertérrel kapcsolatos kihívások a nemzetközi biztonságpolitika központi kérdésévé váltak, példaként említette Oroszországot és Kínát, amely országok az amerikai szolgáltatókat tiltással, vagy saját szolgáltatóik támogatásával tartják távol a számítógép-rendszerek és -hálózatok által alkotott kiberterüktől.

Szemerkényi Réka szerint Magyarországnak is számot kell vetnie azzal, hogy a globális felhőszolgáltatók óriási méretűek: az amerikai Apple vállalat piaci értéke négyszerese a magyar éves GDP-nek és 30 százalékkal több a szabad pénzállománya, mint a magyar államadósság.

Az EU-n kívüli szolgáltatók túlzott jelenléte mellett nehézségként említette, hogy a határokon átívelő internetalapú gazdaságban tisztázatlanok az adózási viszonyok, az elvárható biztonsági szint és nem alakult még ki az új valósághoz igazodó jogszabályi környezet sem.

A kormányzat feladata, hogy a piac érintettjeinek bevonásával egy olyan támogatási-, műszaki- és jogi keretrendszert alkosson, amely segíti és versenyhelyzetbe hozza a magyar felhőszolgáltatókat - mondta. A főtanácsadó továbbá úgy véli, hogy nemzetközi együttműködéssel a magyar felhőszolgáltatások kijuthatnak a globális piacra, Budapest pedig a felhő alapú szolgáltatók nemzetközi központjává válhat.

A célok megvalósításának egyik, első jele a több mint egy éve üzemelő kiberbiztonsági fórum, amely többek között az iparághoz kapcsolódó konkrét javaslatok parlament elé történő előterjesztésével foglalkozik.

Az EuroCloud Europe-ot 2009-ben alapították, amelynek alapvető feladata az olyan ismeretek, gyakorlatok és készségek fejlesztése és terjesztése, amelyek a felhőszolgáltatásra épülő termékek és szolgáltatások felhasználásával előmozdítják a szervezetek versenyképességének és eredményességének folyamatos javulását. Az elmúlt öt évben 30 ország csatlakozott az egyesülethez, ebből 21 országban, köztük Magyarországon alakult helyi szervezet. Az EuroCloud Magyarország Egyesületet hivatalosan 2011-ben jegyezték be.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50