Megérkezett a BlackBerry Passport [Videó]

Farkas Norman, 2014. szeptember 26. 14:51

A BlackBerry bemutatta rendhagyó kialakítású óriásmobilját, a Passportot. Az üzleti felhasználóknak szánt készülék nem érkezett egyedül: a fedélzetén debütált a BlackBerry 10 OS legújabb verziója, mely amellett, hogy látványos dizájnfrissítésen esett át, számos új megoldással is bővült a produktivitás jegyében.

A BlackBerry a világ három nagyvárosában – Torontóban, Londonban és Dubaiban – mutatta be a nagyközönségnek eddigi legnagyobb okostelefonját a rendhagyó kialakítású, hatalmas, négyzet alapú kijelzővel és érintésérzékeny fizikai QWERTY gombsorral felvértezett Passport személyében.

 

A készülékről szinte minden kiderült -- a tudását és a dizájnját is beleértve -- az elmúlt hónapokban, ezért a tegnapi eseményeken nem igazán hangzott el új információ. Ugyanezt elmondhatjuk a BlackBerry olyan fejlesztéseiről is, mint az okostelefon és PC közötti könnyed átjárást biztosító BlackBerry Blend szoftver, vagy a BlackBerry 10 OS 10.3-as verziójában megjelenő BlackBerry Asszisztens. Bár a Passport és a vele együtt érkező érdekességek emiatt nem teljes újdonság-erővel debütálhattak tegnap, azért járjuk gyorsan végig, mivel is bővült a BlackBerry kínálata!

 

 

John Chen, a BlackBerry feje hihetetlen lazasággal beszélt a közönségnek cégéről a torontói eseményen, aztán egyszer csak előrántotta zakója zsebéből az útlevelét, majd a vele megegyező méretekkel megáldott Passport mobilt is. Bizony, a telefon akkora, mint egy szabványos útlevél, s aki ebben mindeddig kételkedett, az nézze meg az alábbi videót, mely bemutatja, miként született a Passport dizájnja.

 

 

Miután mindenki megismerkedett a BlackBestiának is becézett készülék nem mindennapi, de valójában mégsem oly idegen dizájnnyelvével és a gólkirály hokijátékos, Wayne Gretzky is elmesélte pozitív tapasztalatait a mobilról, új szintre lépett az ismerkedés: a színpadon megjelent Jeff Gadway, hogy meséljen a Passport kiemelkedő tulajdonságairól. Öt pillérre építették fel a telefon tudásának bemutatását: a méretes, négyzet alapú kijelzőre, az érintésérzékeny fizikai QWERTY billentyűzetre, a BlackBerry 10.3 operációs rendszer újításaira, a BlackBerry személyi asszisztensére, valamint az egyedülálló hangzásra, amely felülmúlja a legkapósabb konkurensekét is.

 

A kijelzőről megtudtuk, bár sokak számára nem újdonság, hogy egy 4,5 hüvelykes, 1:1 képarányú, 1440 x 1440 képpontos panel, melynek egyetlen sorába nem kevesebb, mint 60 karakter fér ki. Ennek előnye a böngészéskor és a levelek olvasásakor/szerkesztésekor is erősen érződik: a Passporton sokkal könnyebben átláthatjuk leveleinket, sőt a diagramokat tartalmazó csatolmányokat is anélkül, hogy a kijelzőt tapogatva nagyítanánk/kicsinyítenénk a tartalmát, vagy forgatnánk magát a telefont (a Passport esetében ugyebár eleve nincs portré és tájkép nézet, hiszen a kijelző négyzet alakú). Jeff egy iPhone 5S és egy Samsung Galaxy S5-tel vetette össze a Passport megjelenítési képességeit, az eredmény pedig nem volt túl meglepő: még virtuális QWERTY gombsorral sem kell bajlódni, így több szöveg, átláthatóbban jelenik meg a BlackBerry újdonságán, mint a versenytársain, s részben ez az, amiért a Passport az egyik legjobb mobil munkaeszköz lehet.

 

 

Már többször is szóltunk a Passport egyedülálló billentyűzetéről, ami lényegében egy háromsoros fizikai QWERTY gombsor érintésérzékeny felülettel felturbózva. A BlackBerry integrálta a klaviatúrába a teljes érintőkijelzővel szerelt BB10 mobilok virtuális gombsorában megismert „felpöccintős” megoldást, sőt további gesztusokat is ismer a cucc. Például le-fel húzva rajta az ujjunkat görgethetünk vele a böngészőben, egy jobbról balra húzással szöveget törölhetünk, a szöveg kijelölését pedig úgy végezhetjük el a legegyszerűbben, ha a Shift gomb nyomva tartása mellett húzzuk az ujjunkat a billentyűzeten a kijelölés kívánt irányába.

 

A Passport fedélzetén debütált a sokak számára a mai napig ismeretlen BlackBerry 10 operációs rendszer legújabb, 10.3-as verziója. A QNX platformra épülő OS mind kezelőfelületében, mind pedig funkcióiban rengeteg újítással bővült, miközben stabilitását, gyorsaságát és egyszerű kezelhetőségét is megőrizte. Jeff nem tért ki az összes érdekességre a bemutatón, főként a BlackBerry Hub új, gyorsan elérhető üzenetkezelési funkcióira (Instant Actions) és a rendszer hangos személyi asszisztensére szánt időt. Utóbbit az Apple Sirijétől és a Google Now-tól eltérően kifejezetten munkára tervezték, mélyen integrálták a rendszerbe és „látja” többek között gazdája céges naptárát is. Ennek köszönhető, hogy a bemutatón tett próbán Siri csak 10 naptáresemény közeledtét jelezte Jeffnek, míg a tájékozottabb BlackBerry Asszisztens 16 eseményre hívta fel a figyelmet ugyanazon napra vonatkozóan. A BB OS 10.3-mal új szintre lépett az androidos alkalmazások futtatása a szederlogós mobilokon, és már előtelepítve megtaláljuk benne a több száz szoftvert tartalmazó Amazon App Store-t is.

 

 

Meglepő volt látni és hallani, hogy a BlackBerry az audio élményt is a Passport egyik legnagyobb erősségeként kommunikálja a közönség felé. Úgy tűnik, felfedezték annak fontosságát, hogy egy megbízható és jó telefont a legnagyobb zajban is meg kell, hogy halljon a gazdája (főleg, ha fontos ember és fontos hívást vár, ugye), illetve nem árt, ha az üzleti világban komoly jelentőséggel bíró konferenciabeszélgetések során tisztán hallják egymást a résztvevők. Egyelőre nem tudjuk megmutatni, milyen hangos a Passport, de néhány adattal azért szolgálhatunk iránymutatásként: a telefon állítólag több, mint 350%-kal hangosabb a Samsung Galaxy S5-nél és ha nem is ilyen mértékben, de még a HTC One M8-at is felülmúlja ezen a fronton.

 

 

A Passport tulajdonságainak feltárása a száraz technikai adatokkal zárult. Megtudtuk (bár már egy ideje már amúgy sem volt titok), hogy a készülékben egy négymagos, 2.2GHz-es Qualcomm Snapdragon 800 processzor dolgozik 3GB RAM és 32GB bővíthető tárhely társaságában. A lekerekített oldalaknak köszönhetően az amúgy sem túl vastag (9,3 mm) készülék még kecsesebbnek tűnik és a fogása is nagyon kényelmes, a minőségérzetről pedig a rozsdamentes acélból készült keret gondoskodik.

 

A 3450mAh kapacitású akkumulátor jóvoltából garantált, hogy a Passport nem hagyja cserben gazdáját a nap közepén, a méretes (4,5 colos) Full HD LCD kijelző pedig a határtalan produktivitásnak nyit utat. A képalkotás frontján egy 13 megapixeles, LED villanóval és optikai képstabilizátorral megáldott kamerára támaszkodhatnak a Passport felhasználók, videocsevegéshez a 2 megapixeles előlapi kamerát hívhatják segítségül.

 

 

Ezután megtudtuk, hogy a telefon képességei milyen jól jönnek például az orvostudományban, majd hallhattunk egy rövid ismertetőt a BlackBerry Blend szoftverről is, mely több érdekességhez hasonlóan a BlackBerry 10.3 rendszerrel, illetve rendszerben válik elérhetővé. A program lényege, hogy biztosítja az okostelefonunk és a számítógépünk közötti együttműködést egy egyszerű, könnyen kezelhető felületen. A Blend segítségével például a számítógépünkön böngészhetjük a BlackBerrynken lévő üzeneteinket, névjegyeinket, médiafájljainkat és számos műveletet is végrehajthatunk rajtuk, mintha csak magán a telefonon kezelnénk őket.

 

Az esemény végén a Passport elérhetőségéről volt szó. Kanadában már szeptember 24-től megvásárolható a készülék 599 dollárért, kártyafüggetlenül. Az év végéig cirka 30 további országban jelenik meg az újdonság hasonló árcédulával, az viszont egyelőre rejtély, hogy Magyarországon pontosan mikor találkozhatunk vele az üzletek polcain, s mely szolgáltatók veszik fel kínálatukba, ha egyáltalán felveszik. A türelemetlen hazai rajongóknak tehát még bizonytalan ideig várniuk kell, addig is ajánljuk figyelmükbe a Passport hivatalos kicsomagoló videóját, íme:

 

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

A kiválasztott felsőbbéves corvinusos hallgatók közép- és felsővezetők irányításával négy hónap alatt megismerhetik a banki vezetői kultúrát és mindennapokat. 

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

22. alkalommal rendezték meg a digitális marketing szakma legrangosabb hazai eseményét, ’Az Év Honlapja’ pályázatot. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat által szervezett versenyre rekord mennyiségű 287 nevezés érkezett. A szakmai zsűri 88 pályaművet díjazott. Az Év Honlapja Abszolút díj győztese a társadalmi szerepvállalás keretében készült online felület az ,,Amiről a sírok mesélnek - Avar temető Babarcon” lett, melyet a Pazirik Informatikai Kft. készített.

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

Az LG Electronics (LG) több mint 200 díjat és elismerést kapott az idei CES-en a háztartási elektronika, a szórakoztató elektronika, valamint a B2B megoldások terén bemutatott számos innovációjáért és technológiai újításáért.

2024. január 29. 16:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05