Durvul a kibercsata

MTI Sajtóadatbank, 2014. november 10. 12:17

Mozgalmas volt az elmúlt időszak a kibertérben, egyre több mindenre kell felkészülniük a hatóságoknak, és bár sokan nem akarják komolyan venni, de a felhasználóknak is.

Feltételezések szerint az orosz kormány megbízásából dolgozó hackerek hatoltak be az elmúlt hetekben a Fehér Ház egyik nem titkosított komputerhálózatába - közölte szerdai számában értesülését a The Washington Post. Okostelefonok ezreit próbálták feltörni dél-koreai honlapokon elhelyezett, telefonra letölthető játékalkalmazásnak álcázott kémprogramok segítségével az észak-koreai hatóságok - jelentette szerdán a dél-koreai titkosszolgálat. Hongkongi hivatalos portálok után szárazföldi kínai kormányzati portálokat támad az Anonymous hackercsoport, ezzel is jelezve, hogy támogatják a három hete tartó hongkongi tüntetéseket - mindez csak néhány példa a közelmúltban történt kibertámadásokra - hangzott el a Kossuth Rádióban.

Az elmúlt évtizedben 226 millió személyes adattal éltek vissza Európában, és ezen visszaélések túlnyomó többsége nem kormányzatok vagy egyéb szervezetek, hanem cégek hibájából történt - derült ki a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) friss jelentéséből. Az online világ térhódításával egyre több olyan biztonsági incidens történik, amiben közvetlenül vagy közvetetten több százmillió felhasználó érintett. Az Europol Kiberbűnözés Elleni Központ (EC3) jelentése szerint mindössze 100 hackerzseni tehető felelőssé a globális kiberbűnözésért.

Nagyjából egy éve zajlott le a világ egyik legnagyobb kibertámadása, ami jelentősen lelassította az internetes szolgáltatásokat. A konfliktus egy kéretlen reklámlevelek küldése ellen küzdő szervezet és egy tárhelyszolgáltató közti konfliktusként indult, de gyorsan eldurvult. A támadások hatására több ország is úgy határozott, hogy kiberhadsereget állít fel. Az Egyesült Államok mellett Kína is jelentős erőket csoportosított át ilyen célokra, a kontinensen pedig Németországban toborozták a legtöbb szakembert - magyarázta a Kossuth Rádiónak Kovács László, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója.

A fenyegetés komolyságát jelzi, hogy 29 európai országból több mint 200 szervezet és 400 kiberbiztonsági szakember vett részt az Európai Uniós Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség (ENISA) által szervezett szimulációs gyakorlaton, ahol a résztvevők azt tesztelték, hogy mennyire felkészültek a kibertámadások elhárítására. Ágazati becslések szerint a kiberbűnözés- és kémkedés mintegy 300-1000 milliárd dolláros kárt okozott 2013-ban.

A támadásoknak számos aspektusa lehet, az egyik legnagyobb probléma pedig az, hogy nehéz eldönteni, mi motiválta az elkövetőket - magyarázta a Közelről című műsorban az Önkéntes Kibervédelmi Összefogás alapítója. Keleti Arthur közölte: az Anonymus csoport például jobbára hacktivista akciókat követ el, ilyenkor nem az adatlopás a cél, hanem valamilyen szolgáltatás akadályozása. A kibertámadást emellett gyakran kormányok rendelik el, csakúgy, mint a kémkedést, de a hackerek terrortámadásokat is előkészíthetnek. Keleti Arthur kérdésre válaszolva kifejtette: egy friss tanulmány szerint napjainkban percenként 158 új rosszindulatú program jelenik meg.

Forrás: Kossuth Rádió/Közelről / hirado.hu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50