Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2014

A bőrünkön érezzük a klímaváltozást. De mindenkinek van teendője!

forrás: Prím Online, 2014. november 10. 09:11

A klímaváltozás – tény. Ma már a hétköznapjainkban is érzékeljük, és egyre kevesebben vannak, akik ezt a tényt kétségbe vonnák. Nem véletlen hát, hogy a Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2014 konferencia fókuszában a klímaváltozás hatásainak érzékelhető erősödése, kiváltó okai, közülük is a pazarló fogyasztás szerepe áll.

 

A pazarló fogyasztás tarthatatlanságára mutatott rá többek között Gro Harlem Brundtland – Norvégia volt környezetvédelmi minisztere, majd háromszoros miniszterelnöke –, amikor az ENSZ Környezetvédelmi és Fejlődési Világbizottságának elnökeként így fogalmazott:A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékek esélyeit arra, hogy ők is kielégíthessék szükségleteiket.”

 

Életünk minősége – a klímaváltozásnak a pazarló fogyasztás miatt is felgyorsuló folyamata miatt – rohamosan változik, így nemcsak a tényekkel való szembenézés halaszthatatlan számunkra, hanem az is, hogy felkészüljünk arra: hamarosan a ma megszokottól jelentősen eltérő életmódra kell átállnunk.

 

A klíma mindig változik, de a mostani rendkívüli események kialakulásában az emberi tényezőnek nagy szerepe van. Mit kell hát tennünk? Útját lehet-e állni az emberiség – egyének, cégek, társadalmak – egyre növekvő, pazarló, pocsékoló fogyasztásának? Lehet-e reménykedni meglévő emberi, üzleti, társadalmi, környezeti rendszereink működésének harmonizálásában és új, együttműködő, összekapcsolódó rendszerek létrehozásában fennmaradásunk és jövőnk érdekében?

 

A Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2014 konferencia – a felelősen gondolkodó és cselekvő emberek éves találkozója – ezekre a kérdésekre is keresi a választ, ám hangsúlyosan foglalkozik azzal is, hogy mindebben mi lehet az üzleti szektor feladata. Van-e esélye a kapitalizmus etikussá válásának? Teszünk-e egyre többen és többet azért, hogy az üzleti, a társadalmi és a környezeti haszon maximálása egyforma fontossággal bírjon, és ez tudatossá is váljon?

 

A konferencia témái között szerepelnek többek között a klímaváltozás és erőforrásaink pazarló használatának összefüggései, a környezeti erőforrások növekvő túlhasználata és a nemzetközi klímapolitikai együttműködés problematikája, a regionális éghajlatváltozások trendjei és az alkalmazkodás lehetőségei, a hazai klímapolitika kérdései. Felelős szakemberek keresik a választ arra is, hogy milyen esélyek vannak az etikus kapitalizmusra a fenntartható fogyasztásért és az éghajlatváltozás elkerüléséért. Emellett kerekasztal-beszélgetések keretében számos sorsdöntő kérdést vitatnak meg a résztvevők.

 

A konferencia fővédnökei: Láng István akadémikus, a Brundtland Bizottság tagja, László Ervin, a Budapest Klub alapító elnöke, világhírű filozófus, író és Juhász Árpád geológus. A Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2014 konferencia és kiállítás 2014. november 19-én lesz Budapesten. A részletekről itt tájékozódhat!

Fenntartható fejlődés ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Solar Impulse napelemes repülőgép ismét felszállt, hogy átkeljen az Atlanti-óceánon

Ma reggel, közép-európai idő szerint pár perccel 8 óra után ismét útnak indult a Solar Impulse napelemes repülőgép, hogy 4 nap alatt átszelje az Atlanti-óceánt.

2016. június 20. 10:36

Átadták az idei DELFIN Díjakat

A Magyar Telekom idén is díjazta a fenntarthatóság terén kiemelkedő szerepet vállalókat.  A DELFIN Díjakat többek között Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, a CEU professzora és Till Attila műsorvezető, rendező adta át a XVII. Fenntarthatósági Kerekasztal-beszélgetés keretén belül.

2016. június 12. 13:24

Wificaster, öko erőmű, intelligens kábel – bemutatkoztak a legújabb fejlesztések

Sokan vágyunk a tisztább vízre, levegőre, ugyanakkor a kényelmes életet sem vetjük meg. Ennek része a gombnyomással irányítható otthon vagy irodaház, az olcsó áram, az internet nélküli, zárt láncú video-közvetítés. Az innovációs tevékenység az embereknek új technológiát, a cégeknek új terméket ad.

2016. június 6. 10:23

A Schneider Electric újabb digitális átalakulást jósol

A Schneider Electric, az energiamenedzsment és az automatizálás nemzetközi szakértője közzétette IoT 2020 című üzleti jelentését, amely 12 országban 3000 üzleti vezető részvételével készült felmérés eredményeit dolgozza fel.

2016. május 7. 09:14

Megjelent Magyarországon az eBlokk

Hamarosan véget ér az az időszak, amikor minden vásárlás után papírblokkot kell gyűjtögetni, tárolni. Elérhetővé válik a magyar fogyasztók számára az eBlokk, amelytől gyors elterjedést várnak, hiszen modern, igazodik a XXI. századi informatikai igényekhez és környezetbarát megoldás – ismertette az újdonságot Bessenyei István, a Laurel Cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője. Az innovációt a Kereskedj Okosan! Retail konferencián mutatták be.

2016. május 5. 11:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09