Világszerte 118 kiberbűnözőt vettek őrizetbe

MTI Sajtóadatbank, 2014. november 30. 15:37

Száztizennyolc kiberbűnözőt vettek őrizetbe negyvenöt országban egy összehangolt akcióban, amelyet egy olyan bűnszervezet ellen indítottak, amely lopott és hamisított bankkártyaadatokkal történő online repülőjegy-vásárlásra specializálódott - közölte a hágai székhelyű Europol.

Az Európai Unió tagállamai közötti rendőri együttműködést elősegítő intézmény tájékoztatása szerint az összehangolt rendőri akciót nyolcvan repülőtéren hajtották végre többek között a Visa, a Mastercard és az American Express bankkártya-társaság, valamint a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) segítségével. Az akciót több mint 60 légitársaság segítette.

A műveletet az Europol hágai, az Interpol szingapúri, valamint a latin-amerikai Ameripol bogotái irodájából hangolták össze - számolt be Rob Wainwright, az Europol igazgatója.

Az Europol adatai szerint naponta 800 alkalommal vásárolnak Európában repülőjegyeket lopott vagy hamis bankkártyával. Így a légitársaságoknak évente egymilliárd dollárnyi veszteségük keletkezik. A repülőjegyekkel való üzérkedés sok esetben a kábítószer- és emberkereskedelmet segítette.

Az Europol szóvivője hangsúlyozta, hogy rendkívül nehéz a légiközlekedés területén az internetes csalás nyomára bukkanni. A repülőjegyeket általában más néven foglalják le, mint amely a bankkártyán szerepel, emellett a csalók általában az utolsó pillanatban veszik meg őket. Mivel minden egyes repülőjegy-vásárlást ellenőrizniük kell a bankoknak is, a rendőrség ezzel értékes időt veszít el. "Mire a csalók nyomára akadunk, ők már régen egy repülőgépen ülnek" - magyarázta a szóvivő, s hozzátette, emiatt volt szükség a nagyszabású akcióra.

Wainwright azt mondta, a példa nélküli akciót négy hónapig készítették elő, és "nagyszerű példája a rendőrség és a magánszektor együttműködésének a fogyasztók védelme érdekében".
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05